Turun yliopistossa tarkastettavassa Daniel Weyermannin väitöskirjassa kysytään, mitä moraalis-poliittisia oikeuksia alkuperäiskansoilla ja kansallisilla vähemmistöillä, kuten Suomen saamelaisilla ja Iso-Britannian skoteilla, tulisi olla.
– Väitöstutkimukseni mukaan alkuperäiskansojen ja kansallisten vähemmistöjen oikeudet, kuten monikulttuurisuuden politiikka yleensäkin, perustuvat periaatteille, jotka luonnehtivat oikeutettua ja oikeudenmukaista perustuslaillista demokratiaa, Weyermann sanoo.
Poliittinen oikeuttaminen ja etnis-kulttuurinen oikeudenmukaisuus määrittelevät nämä periaatteet poliittisen liberalismin teorian sisällä. Tällöin nojaudutaan amerikkalaisen filosofin John Rawlsin ajatteluun. Sen pohjalta poliittinen liberalismi tarjoaa moraalis-poliittisen perustan alkuperäiskansojen ja kansallisten vähemmistöjen oikeuksille.
– Rawlsilaisesta näkökulmasta olennaista poliittisessa oikeuttamisessa on se, että demokraattisen poliittisen järjestyksen perusratkaisut on julkisesti perusteltava kaikille niille, joita nämä ratkaisut koskevat. Oikeuttaminen on julkisen järjen käyttöä, eli sellaisten perustelujen esittämistä, jotka kaikki voisivat hyväksyä.
Julkiset kulttuuriset perustelut viittaavat esimerkiksi vähemmistön kieleen, historiaan, alueeseen tai perinteisiin poliittisiin käytäntöihin. Ne antavat moraalis-poliittisen perustan YK:n suojelemien alkuperäiskansojen ja kansallisten vähemmistöjen oikeuksille.
MA Daniel Weyermann väitöskirja Political Legitimacy and Ethnocultural Justice. Essays on Public Reason, Democratic Citizenship, and the Rights of Cultural Minorities tarkastetaan Turun yliopistossa 19.3.
Ilmoita asiavirheestä