Jari Koskela tarkastelee sosiaalipolitiikan väitöskirjassaan hylätyiksi tulleiden miesten näkökulmaa naisten käynnistämissä eroissa. Eron käynnistäessään naisilla on selviytymisstrategia, joka miehiltä puuttuu.
Keskeinen erosta selviytymisen tekijä miehille on hyvä suhde lapsiin. Eron työstäminen on miehille yksityisasia. Puolisoiden vanhempien, suvun tai ystävien mielipiteet eivät ole keskeisiä. Ulkopuoliseen apuun he turvautuvat harvoin. Eron käynnistäessään naisilla on selviytymisstrategia, mutta miehiltä se puuttuu.
Koskela tarkastelee väitöstutkimuksessa, millainen on hylätyn miehen avioeroprosessi, ja miten he selviävät erosta. Tutkimuksessa on haastateltu kahdeksaa hylättyä miestä.
Avioliitto on Koskelan mukaan yhä selvemmin tunnesuhde puolisoiden välillä. Taloudellinen turvallisuus tai lasten etu eivät enää riitä pitämään avioliittoja koossa, vaikka tutkimuksessa haastatellut miehet yllättävän usein uskoivat näin. Eronneet miehet eivät Koskelan mukaan näytä tiedostaneen avoimen vuorovaikutuksen ja elämyksellisyyden suurta merkitystä avioliitoa ylläpitävänä tekijänä.
Uskottomuus ei enää keskeinen avioeron syy, kuten aiemmin.
Tutkimuksen perusteella yhteiskunnassa tulisi lisätä ennen muuta avioeroihin liittyvää palvelu- ja neuvontatoimintaa sekä perhekasvatusta ja vuorovaikutustaitojen edistämiseen liittyvää toimintaa tulonsiirtopolitiikan laajentamisen sijaan. Nykyisin tarjolla oleva sovittelu ja neuvontapalvelut eivät kovin hyvin vastaa nykyavioliittojen muuttuneisiin haasteisiin.
YTL, TM, ekonomi Jari Koskelan sosiaalipolitiikan alan väitöskirja Avioero miehen kokemana. Ero ja erosta toipuminen prosessina tarkastetaan yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa Itä-Suomen yliopistossa.
Ilmoita asiavirheestä