Raimo Mäkelä väitöskirjassaan, joka käsittelee Olav Valen-Sendstadin ajattelua. Mäkelä väittelee ensi viikolla Itä-Suomen yliopistossa.
Mäkelä on väitöstutkimuksessaan selvittänyt norjalaisen filosofin, teologin ja luterilaisen seurakuntapapin Olav Valen-Sendstadin (1904–63) käsityksiä laista ja evankeliumista.
Laki ja evankeliumi ovat peruskäsitteitä Raamatussa, kristillisessä uskossa ja erityisesti luterilaisessa perinteessä. Valen-Sendstad, jolla oli laaja tuotanto ja joka omassa kehyksessään oli hyvin tunnettu, liittyi perinteeseensä mutta sovelsi sitä aikaisempaa laajemmalle.
Lailla ja evankeliumilla on Valen-Sendstadin mukaan kummallakin sisältönsä ja muotonsa. Sisältö on yhteinen: hyvyys. Se on toisaalta vanhurskautta eli oikeudenmukaisuutta ja oikeamielisyyttä ja pyhyyttä, toisaalta rakkautta. Yhteisen sisältönsä tähden lakia ja evankeliumia ei voi irrottaa toisistaan. Niiden muoto on kuitenkin erilainen ja vastakkainen.
Perinteisesti laki ja evankeliumi on mielletty Jumalan ja ihmisen suhteen asiaksi. Valen-Sendstadilla ne laajenevat koskemaan myös aikaa ja ikuisuutta, jotka nekin läpäisevät toisensa, ja koko todellisuutta, joka perimmältään avautuu lain ja evankeliumin suhteesta.
Teologian maisteri Raimo Mäkelän systemaattisen teologian alaan kuuluva väitöskirja Lex et evangelium in interpenetratione: Olav Valen-Sendstadin käsitys laista ja evankeliumista toisensa läpäisevinä tarkastetaan 25.11.filosofisessa tiedekunnassa Joensuun kampuksella. Vastaväittäjänä on dosentti Timo Pokki Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Antti Raunio Itä-Suomen yliopistosta.
Ilmoita asiavirheestä