Väitös: Luokkaerot ja kaupungistuminen vaikeuttavat ubuntun toteutumista

Etelä-Afrikassa sanalla ubuntu kuvataan usein ihmisyyttä ja siihen liittyviä arvoja, kuten vieraanvaraisuutta ja myötätuntoa. Elina Hankelan väitöskirjassa todetaan, että ubuntun toteutuminen on vaikeaa Johannesburgilaisessa metodistiseurakunnassa muun muassa  kaupungistumisesta ja luokkaeroista johtuen.

Hankelan tutkimus perustuu vuoden kenttätyöhön johannesburgilaisella Central Methodist Mission kirkolla (CMM), joka vuonna 2009 majoitti 2000-3000 koditonta. Heistä suurin osa oli zimbabwelaisia pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Kuusikerroksinen CMM-rakennus toimi myös paikallisen seurakunnan kokoontumispaikkana. Vapautuksen teologiasta vaikutteita saaneen piispan johtama pakolaisprojekti ei kuitenkaan saanut seurakunnan varauksetonta tukea. Seurakunnan ja kirkolla asuvien ihmisten välinen suhde oli päinvastoin kireä.

CMM:n sisäiset, muun muassa hallintoon liittyvät tekijät sekä yleisemmin Johannesburgin keskustaa muokkaavat rakenteelliset tekijät luokkaeroista kaupungistumiseen vaikeuttivat ubuntun toteutumista seurakuntalaisten ja pakolaisten välisessä suhteessa.

Elina Hankelan väitöskirja Challenging ubuntu : Open doors and exclusionary boundaries at the Central Methodist Mission in Johannesburg tarkastettiin 11.1. Helsingin yliopistossa. Vastaväittäjänä oli professori J.N.J. Kritzinger, University of South Africa (Unisa), ja kustoksena on professori Jaana Hallamaa.

Lue lisää aiheesta Teologia.fi-sivustolta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon palkitsemat elokuvat kiinni Jussi-patsaissa
Seuraava artikkeliKohusarjan kuvaukset viimeinen irtiotto vanhoillislestadiolaisuudesta

Ei näytettäviä viestejä