Laki ja naisten puolustaminen yhdistyvät italialaisranskalaisen filosofi-runoilija Christine de Pizanin (1364/1365–1430/1431) ajattelussa, selviää Ilse Paakkisen teologian väitöskirjassa.
Väitöskirja käsittelee Christine de Pizanin sukupuolikäsitystä sekä hänen lakiallegorioitaan naisia puolustavassa teoksessa Cité des dames (Naisten kaupunki) vuodelta 1405.
Paakkisen mukaan Christinen sukupuolikäsityksessä molemmat sukupuolet ovat Jumalan tahtomia ja siksi itsessään hyviä.
− Christine uskoi, että Jumalan mieli sisältää ikuisen miehen ja naisen idean, jonka perusteella Jumala luo materiaalisia ja sukupuolittuneita ruumiita. Erityistä Christinelle oli ajatus sukupuolenvaihdoksesta, jonka mukaan sukupuolittuneet luonteenpiirteet ovat myös oppimisen tulosta. Naisen oli mahdollista muuttua mieheksi opettelemalla miehille tyypillisiä tapoja.
Paakkinen arvioi, että Christine on tiettävästi ensimmäinen kirjoittaja, joka yhdistää lain ja naisten puolustamisen.
− Mikäli naisten asema ymmärretään väärin, myöskään lakia ei kyetä tulkitsemaan oikein, koska Jumalan asettama järjestys on kokonaisuus, jossa sukupuolten välinen suhde liittyy lakiin. Niinpä sukupuolen ja lain samanaikainen uudelleentulkinta on välttämätöntä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen näkökulmasta, Paakkinen tulkitsee Christinen ajattelua.
Teologisen etiikan ja sosiaalietiikan oppiaineeseen lukeutuva väitöstilaisuus Gender and Defence of Women in Christine de Pizan’s Thought järjestetään 16.1. Helsingin yliopistossa.
Ilmoita asiavirheestä