Väitös: Topelius ei kannattanut puhdasoppisuuden teologiaa


Topelius_sakari205 väittelee tänään 23.11. teolgian tohtoriksi aiheenaan Zacharias Topeliusen romaani Tähtien turvatit. Teoksellaan Topelius puolusti kristinuskoa ja edusti konservatiivien, kirkollisten, demokraattien ja suomenmielisten arvoja.

Inkala selvittää väitöskirjassaan kirjailija Zacharias Topeliuksen (1818-1898) käsityksiä uskonnoista, aatteista ja Jumalan rakkaudesta historiallisessa romaanissa Planeternas skyddslingar (Tähtien turvatit).

− Tutkimukseni osoittaa, ettei Topelius kannattanut Lutherin aikaa seurannutta puhdasoppisuuden teologiaa. Jumalan rakkaus on teoksen keskeinen sanoma. Lisäksi voi tulkita, että romaanin lopussa teoksen kielteinen näkemys katolisesta kirkosta lieventyy ja tilalle on tullut yhteiskristillisyyden painotus. Islamin käsittelyssä havaitaan puolestaan länsimaisen näkökulman tuomaa orientalismia, kun taas juutalaisuus esiintyy moniaineksisena. Antisemitismi ei ole kuitenkaan oikea sana sitä kuvaamaan, Inkala summaa.

Topeliuksen teosta on tarkasteltu Inkalan väitöksessä yhteydessä teologiassa tapahtuneeseen kriisiin, joka koski koko eurooppalaisessa hengenelämässä tapahtunutta maailmankatsomuksellista käännettä ja yhteiskunnallista murrosta.

− Suomessa erityisesti 1880-luvulla kärjistyneessä kulttuuri- ja sisäpoliittisessa tilanteessa Topelius puolusti teoksellaan kristinuskoa. Hän edusti konservatiivien, kirkollisten, demokraattien ja suomenmielisten arvoja, kun toisella puolella olivat liberaalit, kirkonvastustajat, kulttuuriaristokraatit ja ruotsinmieliset, Inkala tiivistää.

TL, FM Anna-Kaisa Inkala väittelee 23.11. Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta Uskonnot, aatteet ja Jumalan rakkaus. Zacharias Topeliuksen romaani Tähtien turvatit ja sen kontekstit. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii TT Tapani Innanen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Risto Saarinen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLML:n johtaja ja pääsihteeri vaativat osapuolia kunnioittamaan Gazan tulitaukosopimusta
Seuraava artikkeliJolkkonen: Lähetysjärjestöaseman voi myös menettää

Ei näytettäviä viestejä