Ville Kivimäen tohtorinväitöksestä. Kivimäki väittelee maanantaina Åbo Akademissa suomalaissotilaiden psyykkisistä häiriöistä jatkosodan aikana.
– Sotilaat pyrkivät lievittämään pelkoa ja stressiä kaikkein kiperimmissä paikoissa pienillä uskonnollisilla tai taikauskoisilla rituaaleilla kuten rukoilemalla. Sotilaspastorit havaitsivat, että kiivaimmassa taisteluvaiheessa sotilaiden nälkä uskonnollista lohdutusta kohtaan kasvoi merkittävästi, Kivimäki kertoo.
Psykiatriseen hoitoon joutuneet hoidettiin pääasiassa kotiseudun sotasairaaloissa. Niissä toimineiden sairaalapastorien valmiudet kohdata rintamamiesten kokemukset vaihtelivat Kivimäen mukaan huomattavasti.
– Tarkastusraporteista on luettavissa, että kaikkein parhaiten tehtävästä selviytyivät itse rintamalla olleet nuoret papit. Vanhemmilla papeilla saattoi olla vaikeuksia asettua sotilaiden asemaan ja ymmärtää heidän kokemuksiaan rintamalla.
Jatkosodan aikaan ei tunnettu vielä sotilaspsykologeja. Heidän roolinsa rintamalla lankesi usein sotilaspapeille, jolloin uskonnollinen ja sielunhoidollinen tehtävä limittyivät mielenterveydestä huolehtimiseen.
– Monilla potilailla oli uskonnollisia tuntemuksia. Sodassa tehdyt teot ja uskonnollinen vakaumus aiheuttivat syviä ristiriitoja. Vanhahtavaa termiä käyttäen heillä oli sielun hätä, Kivimäki sanoo.
Kaikkien kohdalla tilanne ei kehittynyt hoitoa vaativaksi. Hoitoon joutuneissa oli aina kyse vakavista tapauksista. He kärsivät äänistä, painajaisista ja hyvin todentuntuisista harhoista. Monilla niistä oli uskonnollinen sävy. Kivimäen mukaan jotkut potilaat jopa kokivat, että itse perkele oli ilmestynyt heitä vainoamaan.
Osa papeista otti Kivimäen mukaan propagandistisen, valtion virallisen edustajan roolin. Silloin sielunhoidolliset tulokset jäivät yleensä heikoiksi. Toisaalta osalle miehistä sodan uskonnolliset perustelut olivat tärkeitä.
– Nykyisin elämme maallistuneemmassa yhteiskunnassa. Siksi voi olla vaikea käsittää, millainen merkitys uskonnollisella retoriikalla oli ihmisille sodan perusteluissa. Nyt naivilta näyttävät puhetavat ovat olleet silloin ihmisille aivan aitoja kokemuksia.
Kuva: Wikipedia
Ilmoita asiavirheestä