Väitöstutkimus käsittelee pakolaisuutta ja siirtolaisuutta taiteen keinoin

Kuvataiteilija, TaM Minna Rainio käsittelee Lapin yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan siirtolaisuutta, pakolaisuutta ja prostituutioon kohdistuvaa naiskauppaa taideteosten ja kirjoitetun tutkimuksen keinoin.

Rainio pohtii myös, miten taide voi osallistua yhteiskunnalliseen ja poliittiseen keskusteluun globaalista eriarvoisuudesta eettisesti kestävällä tavalla.

Väitöstutkimukseen kuuluva taiteellinen osa koostuu kolmesta liikkuvan kuvan installaatiosta, jotka Rainio on toteuttanut yhdessä kuvataiteilija Mark Robertsin kanssa.

Kohtaamiskulmia (2006) kertoo Suomessa asuvien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kokemuksista ja Kahdeksan huonetta (2008) käsittelee kansainväliseen prostituutioon liittyvää naiskauppaa. Installaatiossa Maamme/Vårt Land (2012) ulkomaalaissyntyiset Suomen kansalaiset laulavat Maamme-laulun. Teokset ovat olleet esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa, Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa.

– Taiteen ja tutkimuksen rajapinnalla – käsitteellisen ajattelun ja kokemuksellisen aistihavainnon risteyskohdassa – voi syntyä uusia todellisuuden kohtaamisen tapoja, jotka voivat tehdä näkyväksi yhteiskunnallisia epäkohtia poliittisella tavalla ja toisaalta mahdollistaa toisten ihmisten kokemusten eettisen kohtaamisen, Minna Rainio sanoo.

TaM Minna Rainion väitös Globalisaation varjoisat huoneet. Kuulumisen ja ulossulkemisen tilat rajanylityksiä käsittelevissä liikkuvan kuvan installaatioissa tarkastetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa lauantaina 25. huhtikuuta.

Maamme/Vårt land

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOulun tuomiokirkon puujulkisivut kunnostetaan ensi kesänä
Seuraava artikkeliVaalipiireissä kaksi ääripäätä arvokartalla

Ei näytettäviä viestejä