Valamon luostari Heinävedellä jo 75 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Valamon luostari muutti Heinävedelle. Historiaa juhlistetaan monenlaisilla kulttuuritapahtumilla, musiikilla ja suuren suosion saaneen Mestarin jälki -näyttelyn toisella osalla.

Valamon luostari on sijainnut nykyisellä paikallaan Heinäveden Papinniemessä vuodesta 1940 lähtien. Sitä ennen luostari sijaitsi Laatokalla, jossa luostaritoimintaa on tiettävästi harjoitettu jo ainakin 1300-luvulta lähtien.

Talvisodan seurauksena luostari ja sen parisataapäinen veljestö joutuivat evakkomatkalle. Eri vaiheiden jälkeen luostari asettui viimein Papinniemen Saastamoisen kartanoon ja syntyi Uusi Valamo.

Nykyään Valamo tunnetaan yhtenä ortodoksisen uskon ja kulttuurin näkyvimpänä hengellisenä keskuksena Suomessa ja Pohjolassa. Pyhiinvaeltajia ja matkailijoita luostarissa käy vuoden mittaa useita kymmeniä tuhansia.

Luostarin veljestössä kilvoittelee tällä hetkellä 13 miestä. Valamo tarjoaa työpaikan eri toimipisteissään noin 30 lähialueen ihmiselle. Lisäksi vuosittain luostariveljestön apuna on satoja talkoolaisia.

Näyttely munkkien silmälaseista

Kesällä Valamon erilaisissa näyttelyissä voi tutustua muun muassa kristilliseen kansantaiteeseen ja kirkollisiin käsikirjoituksiin, joista vanhimmat ajoittuvat 1700-luvun alkuun. Oman pienen lisänsä tuo Valamon opiston Tule ja näe -kesänäyttely, jossa pääosassa ovat munkkien silmälasit. Myös Valamon historiallinen näyttely on uudistettu 75-vuotisjuhlien kunniaksi.

Hengellisen ytimensä ohella Valamo tarjoaa kävijöille monipuolisia kulttuurielämyksiä. Päivittäisten jumalanpalvelusten lisäksi järjestetään useita piano- ja laulukonsertteja. Suomalaisen runon illassa voi kuulla toiverunojaan. Syyskuinen Vesa-Matti Loirin hyväntekeväisyyskonsertti sai huippuvastaanoton ja se on jo loppuunmyyty. Merkkivuoden juhlaseminaari järjestetään itsenäisyyspäivän viikonvaihteessa joulukuussa.

Luostariin on helpointa tutustua oppaan johdolla. Kesäkaudella järjestetään päivittäin useita opastettuja kierroksia. Lisäksi tarjolla on muun muassa risteilyjä m/s Sergei -laivalla Juojärvelle, Valamon ja Lintulan luostareiden välille. Lähistöllä sijaitsevan Karvion kesäteatterin tämän kesän näytelmä tutustuttaa Valamon historiaan 50–60-luvuilla.

Kesätarjontaa rikastavat myös Valamon opiston kurssit, joilla voi opiskella monenlaisia käden-, ajattelun ja sydämen taitoja.

Kesän mentyä Valamoon saadaan jälleen näytteille väkevä kattaus kansallisten ja kansainvälisten kuuluisuuksien taidetta. Mestarin jälki II -näyttely tuo luostariin muun muassa useita Rembrandtin, Salvador Dalín, Marc Chagallin ja Andy Warholin kristillisaiheisia teoksia. Ensimmäinen Mestarin jälki -näyttely vuonna 2014 houkutteli paikalle ennätysyleisön 7 300 kävijää.

Kuva: Valamon luostari

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVain kolme jaetta – Uusi testamentti läpi vauhdilla
Seuraava artikkeliTeräksinen hautamuistomerkki loistaa pimeässä

Ei näytettäviä viestejä