Valamon yt-neuvottelujen laillisuus puntarissa

Valamon luostarin ja kansanopiston yhteistyön tiivistämiseksi viime viikolla käynnistettyjen yt-neuvotteluiden lähtökohdissa on epäselvyyksiä. Kirkon alat -ammattiliitto, haluaa selvittää kuuluvatko opiston työntekijät juridisesti neuvotteluiden piirin. Ortodoksisen kirkon työntekijöiden ammattiliiton on tehnyt asiasta lakiselvityksen. Selvityksen perusteella oikeudet käynnistää ja käydä neuvotteluita opiston henkilökunnan osalta ovat opiston johtokunnalla nyt neuvottelut käynnistäneen Valamon taustayhteisön sijaan

Kirkon alat -ammattiliiton toiminnanjohtaja Ritva Rasilan mukaan ortodoksinen kirkko on liiton näkökulmasta hyvä yhteistyökumppani. Hän toteaa, ettei hänen edustamansa liitto ole opiston työtekijöitä koskevan työehtosopimuksen sopijaosapuoli, mutta se on mukana jäsentensä pyynnöstä ja työnantajan suostumuksella.

– Meille tässä kyse on siitä kenen kanssa tässä tulee oikein neuvotella. Kun asian juridiset lähtökohdat on selvitetty, pääsemme kiinni käytäntöön ja esittämään ehdotuksia ratkaisumalleiksi, Rasila tiivistää.

Valamon kansanopiston johtokunnan puheenjohtaja ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen toteaa, että opiston johtokunta on ollut asiassa huonosti informoitu. Hän esimerkiksi kuuli asiasta suoraan työntekijöiltä. Neuvotteluihin liittyviä juridisia seikkoja on tarkoitus selvittää tulevalla viikolla.

– Kokoonnumme johtokunnan kanssa tulevana tiistaina. Haluamme noudattaa tässä yhteydessä totta kai kansanopistolakia. Mielestäni opisto on ollut hyvin johdettu ja tehnyt talouden sarallakin vastuullista ja hyvää työtä, Salminen summaa.

Salminen kertoo ymmärtävänsä taustaorganisaation tilanteen, mutta henkilökohtaisesti hän katsoo, että muutama vuosi sitten tehdyt opiston ja sen taustayhteisön muutamien työtehtävien yhdistämiset saattoivat olla huono ratkaisu.

Yt-neuvottelut eivät koske luostarin veljistöä.

Valamon yt-epäselvyyksistä kertoi ensimmäiseksi Yle uutiset.

Lue myös: Valamossa jälleen yt-neuvottelut

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLapsikuolleisuus ei vähene toivotusti
Seuraava artikkeliYli 1 600 vastustaa lähetystukien leikkauksia

Ei näytettäviä viestejä