Ortodoksiseen Valamon luostariin Heinävedellä on avattu kesäkuun alussa luostarimuseo. Esillä on runsaasti ennen näkemätöntä esineistöä. Esimerkiksi osa museon mittaamattoman arvokkaista sakraaliesineistä esitellään yleisölle nyt ensimmäisen kerran, Valamon luostari kertoo. Myöskään Valamo-säätiön Willamon ikonikokoelmaa ei ole aiemmin esitelty näin laajasti.
Museossa luostarin tarina ja historia kerrotaan maalauksin, esinein ja valokuvin. Esillä on muun muassa luostarin vanhimpia tekstiilejä, keisarillisia lahjoituksia sekä papiston käyttämiä ristejä, päähineitä ja evankeliumikirjoja 1800-luvulta.
Sakraaliesineistön merkittävimpiä aarteita ovat esimerkiksi keisari Aleksanteri I:n lahjoittama timanttiristi vuodelta 1822 sekä kreivitär Amalie Adlerbergin vuonna 1864 lahjoittamat ehtoollispeitteet. Niiden hopeabrokadikankaan koristelussa on käytetty muun muassa punaisia hiottuja koralleja, kultakierukoita, kullattuja pieniä helmiä, karneoleja sekä akaatti- ja jaspislevyjä.
Luostarimuseon ovat suunnitelleet ja kuratoineet kulttuurituottaja Liisa Heikkilä-Palo ja johtava konservaattori Antti Narmala. Valamo-säätiö on tukenut hanketta.
Kuva: Valamon luostarimuseo
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.