Uusien asukkaiden tervetulleeksi toivottamisella on yllättävän suuri merkitys, tulevatpa he suurella joukolla uudelle asuinalueelle tai yksitellen jo asettuneelle seudulle. Sen on oppinut Helsingissä rakenteilla olevan Kruunuvuorenrannan alueen kehittämisprojektia tämän vuoden alusta vetänyt Roihuvuoren seurakunnan pastori Minnamari Helaseppä.
− Tarkoituksena on kehittää yhteisöllistä toimintaa, jottei sosiaalisia ongelmia pääsisi syntymään. Haluamme torjua irrallisuuden kokemusta.
Yksi osa projektia on alueen asukkaita yhteen keräävä tunnelmallinen Martinpäivän tapahtuma valokulkueineen ja näytelmineen. Ensimmäistä kertaa Kruunuvuorenrannassa perjantaina 10. marraskuuta järjestetty tapahtuma houkutteli paikalle suuren joukon eri-ikäisiä innokkaita osallistujia.
Valokulkueeseen kokoonnuttiin erilaisten valojen ja lyhtyjen kanssa, sillä keskeisessä osassa Martinpäivän viettoa on valon tuominen keskelle pimeää vuodenaikaa. Toisilla oli mukanaan pieni lyhty elävän tulen kera, toisilla taskulamppu.
Kulkue päättyi Markku Arokannon ohjaaman ja käsikirjoittaman Pyhän Martin legendaa kuvaavan näytelmän äärelle. Näytelmässä roomalainen sotilas auttaa kylmissään olevaa kerjäläistä leikkaamalla miekallaan puolet viitastaan köyhän peitoksi. Esityksessä on lempeä, lähimmäisenrakkautta korostava sanoma.
− Autoit minua antamalla aikaasi. Annoit myös viittasi, mutta ystävällisyytesi lämmitti minua enemmän, sanoo kerjäläistä esittävä Misku Välimäki näytelmän lopussa.
Hyvän teon tehnyt roomalainen mies, josta perimätieto kertoo, nimettiin myöhemmin Pyhäksi Martiksi. Hänen kunniakseen vietettävä Martinpäivä on vanha eurooppalainen kristillinen juhla.
Yhdessä toimimisessa näkyvät kirkon arvot
Martinpäivän valotapahtuman tarkoitus on viedä Kruunuvuorenrannan 13 000 ihmisen kodiksi kasvavaa asuinaluetta yhteisölliseen suuntaan. Tämän vuoden alussa käynnistyneen projektin on mahdollistanut Helsingin seurakuntayhtymän myöntämä kaksivuotinen diakoniamääräraha, joka on tarkoitettu käytettäväksi asuinalueen hyvinvoinnin lisäämiseksi.
Martinpäivän viettoon tyttäriensä kanssa osallistunut Henri Hälinen kehuu tapahtuman onnistuneen yhteisöllisyyden luomisessa. Noin vuosi sitten Kruunuvuorenrantaan muuttanut Hälinen sai tapahtumasta tiedon taloyhtiön Facebook-ryhmästä.
− En tiennyt mitä odottaa, lähdimme tapahtumaan aika yhtäkkiä. Valokulkue kuulosti hauskalta.
Ikänsä Laajasalossa asunut Lena Nisula tuli Martinpäivän tapahtumaan lastenlastensa Liina ja Tobias Elbekin kanssa. Nisula oli päätynyt tapahtumaan yhden sen järjestävän tahon, Lions Club Revonsalmen, kautta.
Nisula sanoo arvostavansa sitä, kuinka hyvin Kruunuvuorenrannan uudet asukkaat pyritään ottamaan vastaan, ja kuinka sujuvasti eri toimijat järjestivät tapahtuman yhdessä.
− On tervetullutta, että Laajasaloon tulee tapahtumia.
Myös lapset Liina ja Tobias Elbek ovat tapahtumaan tyytyväisiä, vaikka Tobiasta lyhtykulkue pimeässä marraskuisessa illassa olikin huolestuttanut etukäteen.
− Minä vähän pelkään pimeää, hän toteaa.
Sujuva yhteistyö on esimerkki toisten kunnioittamisesta
Kruunuvuorenranta-projektia täysipäiväisesti vetävä Minnamari Helaseppä iloitsee siitä, että projektin parissa on lähdetty innokkaasti kehittämään yhteisiä toimintamuotoja.
Seurakunnan yhteydenpito alueen toimijoihin on nyt tiiviimpää kuin koskaan.
− On ollut yllätys, miten valmiita eri tahot ovat yhteistyöhön seurakunnan kanssa, ja miten pitkälle ollaan valmiita menemään. Kaikki haluavat, että tästä tulee yhteinen, hyvä juttu.
Kruunuvuorenranta-projektin alullepanija Roihuvuoren seurakunta on saanut yhteistyökumppanikseen Helsingin kaupungin lisäksi lukuisia alueen eri toimijoita, kuten Itä-Helsingin musiikkiopiston, K-Supermarket Laajasalon, Laajasalo-Degerö-seuran, Laajasalon Huvilateatterin, Laajasalon kirjaston, Laajasalon nuorisotalon, Laajasalon Palloseuran, Martat, palvelutalo Rudolfin, partiolippukunta Laajasalon Siniset, SPR Laajasalon sekä LC Helsinki/Revonsalmen.
Helaseppä painottaa, että eri taustoista tulevien toimijoiden erilaiset näkökulmat on muistettava ottaa koko ajan huomioon. Yhteyden hakeminen on tärkeää.
− Yhdessä toimiminen antaa myös hyvän esimerkin toisten kunnioittamisesta ja arvostamisesta. Siinä näkyvät kirkon arvot, Helaseppä pohtii.
Tervetuliaiskassi ja keikka-apua naapurustossa
Martinpäivän viettäminen on yksi kolmesta projektin päähankkeesta. Kaksi muuta hanketta ovat tervetuliaiskassien jakaminen ja naapuriavun kaltaisen keikka-avun käynnistäminen.
Keikka-avussa vapaaehtoiset tarjoavat esimerkiksi ikäihmisille apua kotiin tai lääkärikäynnille. Tarkoitus on pohtia, miten myös nuoria voitaisiin tavoittaa. Keikka-avun järjestämisessä seurakunta hyödyntää HelsinkiMission vapaaehtoistyön mallia.
− Toimintaa organisoidaan Helsinki-Mission kehittämän Clara-työkalun avulla. Otimme sen pilottiseurakuntana käyttöön, Helaseppä kertoo.
Tervetuliaiskassien jakaminen puolestaan on Helasepän mukaan erinomainen keino lähestyä alueelle muuttavia uusia asukkaita.
− Kehitimme kassitempauksen muualta poimittujen esimerkkien pohjalta ja teimme siitä oman näköisen. Kassissa on kaikkien toimijoiden mainokset, tuore leipä ja kutsu ilmaiselle brunssille. Lahja on selvästi ilahduttanut.
− Olemme laajalla rintamalla liikkeellä. Jos kyse olisi vain seurakunnasta, jollakin voisi olla kynnys ottaa kassi vastaan tai tulla tapahtumiin.
Projektin päähankkeiden ohella toimintaa voidaan kehittää juuri siihen suuntaan, mihin alueen asukkaat sitä haluavat viedä. Asukkaille annetaan mahdollisuus tulla ideointiin mukaan, Helaseppä sanoo. Kutsu esitetään ensin tervetuliaiskassin muodossa, myöhemmin muissa yhteyksissä yhä uudestaan ja uudestaan.
Helaseppä toteaa, että uusien ideoiden toteuttamiseksi on haluttu projektissa toimia reippaasti.
− Käytämme ajan tehokkaasti hyväksi. Jos joku asia ei toimi, keksimme jotain uutta, ja toisaalta vakiinnutamme sen, mikä toimii.
Kuvat: Timo Pekka Kaskinen. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.
1. Pyhän Martin legendasta kertovassa näytelmässä roomalaista sotilasta esitti Juha-Matti Terämä ja kerjäläistä Misku Välimäki.
2. Valokulkue vaeltamassa Kruunuvuorenrannasta Stansvikiin.
3. Kruunuvuorenrannan alueen kehittämisprojektia tämän vuoden alusta vetänyt Roihuvuoren seurakunnan pastori Minnamari Helaseppä.
Lue myös:
Roihuvuoressa uudet seurakuntalaiset viedään saaristolaivalla merelle
Ilmoita asiavirheestä