Aloitteen Porvoon hiippakuntavaltuustolle teki jäsen Torsten Sandell. Hänen mielestään olisi perusteltua muuttaa kirkkolakia tai säätää erillislaki siten, että valtio ottaisi lain nojalla kantaakseen merkittävän vastuun Suomessa ennen vuotta 1865 rakennettujen kirkollisten rakennusten ylläpidosta. Lisäksi kirkkohallituksen pitäisi saada oikeus tehdä esitys valtionavun saamiseksi vanhojen kirkollisten rakennusten suojeluun.
Valtuustossa huomautettiin, ettei kirkko voi lakimuutoksen avulla vaatia valtiota maksamaan avustusta kirkollisten rakennusten ylläpidolle. Asian voisi sen sijaan ottaa esille kirkon ja valtiovallan välisissä keskusteluissa.
Äänestyksessä voitti päätösehdotus, jonka mukaan aloite lähetetään ”kirkolliskokoukselle ja kirkkohallitukselle toimenpiteitä varten, muun muassa otettavaksi huomioon, kun ehdotus kirkollisten rakennusten suojelua koskevien kirkkolain säädösten muuttamisesta on jatkovalmistelu- ja käsittelyvaiheessa.”
Sandellin hiippakuntavaltuustolle tekemässä aloitteessa valtioon vedotaan yhteisöverovarojen riittämättömyyden vuoksi ja sen vuoksi, että ne jakautuvat epätasaisesti eri seurakunnille. Sandelle muistuttaa myös, että kirkon jäsenkato vähentää sen tuloja.
Vuoden 1865 asettamista vedenjakajaksi Sandell perustelee sillä, että noilla main seurakuntien verotulot siirtyivät kunnille. Seurakunnat saivat pitää kirkolliset rakennukset, mutta saivat vastuun niiden ylläpidosta. Ennen vuotta 1865 kirkollisia rakennuksia tehtiin valtiollisilla resursseilla, minkä vuoksi niistä tuli niin isojakin. ”Pröystäilyrakennusten” oli myös määrä todistaa hallitsijan mahtia ja resursseja.
Sandell katsoo, että ennen vuotta 1865 rakennetut kirkolliset rakennukset ovat myös valtiollisia rakennuksia, ja siksi valtion pitäisi kantaa merkittävää vastuuta rakennusten ylläpidosta. Kirkko voisi hänen mukaansa edelleen vastata tavanomaisesta ylläpidosta kuten sisustuksesta.
(Kuvassa Porvoon tuomiokirkko)
Ilmoita asiavirheestä