Invalidiliitto on kommentoinut ohjeistusta erityisesti vammaisen adoptionhakijan soveltuvuuden arvioimisen ja siihen liittyvän henkilökohtaisen avun osalta. Invalidiliitonkanta on, ettei adoptionhakijoita saa asettaa eri asemaan pelkästään vammaisuuden perusteella. Liiton lakimies toteaa vammaisten henkilöiden kasvatusvalmiuksien olevan mahdollisesti jopa muita vahvempia.
Viime kesänä astui voimaan uusi adoptiolaki. Sosiaali- ja terveysministeriössä tekeillä olevan ohjeistuksen on tarkoitus tukea adoptioneuvontaa sen soveltamisessa. Opasta on yhdessä Invalidiliiton kanssa kommentoinut Valtakunnallinen Vammaisneuvosto ja Heta – Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajienliitto Ry.
– Vaikea liikuntavamma ja sen takia päivittäisissä arkitoiminnoissa tarvittava henkilökohtainen apu eivät yksistään ole sellaisia tekijöitä, joilla olisi vaikutusta lapsen etuun tai jotka estäisivät tai vaarantaisivat pysyvän perhesuhteen sekä lapsen tasapainoisen kehityksen ja hyvinvoinnin. Vammaisten henkilöiden kasvatusvalmiuksien voidaan arvioida olevan jopa vahvempia johtuen heidän kyvyistään käsitellä erilaisia pettymyksiä ja haasteita arkielämässä, toteaa Invalidiliiton lakimies Elina Akaan-Penttilä.
Oppaasta annetuissa kommenteissa todetaan, että vammaisuutta ei tule nähdä yksinomaan terveydentilan arvioinnin näkökulmasta, vaikka taustalla onkin pysyvä vamma tai sairaus. Ainoastaan fyysiseen toimintarajoitteeseen keskittymisen sijaan tulisi arvioida niitä kykyjä ja taitoja, jotka vaikuttavat vammaisen adoptionhakijan kykyyn huolehtia lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista sekä varmistaa tarvittavien palveluiden saatavuus sen mahdollistamiseksi.
Henkilökohtainen apu on tarkoitettu mahdollistamaan myös vaikeavammaisen henkilön huollossa tai hoivassa olevan lapsen päivittäistoimiin osallistumisen. Henkilökohtainen apu vain helpottaa toimintaa vaikeavammaisen huoltajan ”apuvälineenä”, käsinä ja jalkoina, muun muassa vaipanvaihdon yhteydessä tai lapsen syöttötuoliin nostamisessa.
– Niin adoptio-oikeuden kuin henkilökohtaisen avun järjestäminen ovat osa julkiselle vallalle kuuluvaa tehtävää. Ne ovat keskeisiä perusoikeuksia, muistuttaa Akaan-Penttilä.
Ilmoita asiavirheestä