Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) hallituksen piirissä on viime aikoina herättänyt kummastusta niin sanottu Fici-Copy-oikeudenkäynti ja sen päätös. Juttu on sinänsä vanha, sillä Sley joutui hämeenlinnalaisen Fici-Copy Ky:n petoksen kohteeksi tehtyään vuonna 2007 sen kanssa leasingsopimuksen konttorikoneista.
Vuonna 2015 Fici-Copyn omistaja tuomittiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa useasta törkeästä petoksesta, jotka hän myönsi, mutta kiisti kahden osalta korvausvaatimusten suuruuden – toinen oli Sley, jonka korvausvaatimus oli 900 000 euroa. Käräjäoikeus antoi luvan käydä asiasta erillinen oikeudenkäynti.
Sleyn korvausvaatimuksesta tehtiin kuitenkin sovintosopimus, jonka perusteella Sley:n korvaus oli vain 50 000 euroa alkuperäisen 900 000 euron sijaan.
Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöksestä selviää, että se vahvisti sovinnon kaksi vuotta sitten toukokuun alussa 2016. Sleyn puolesta allekirjoittaja oli sen asiamiehenä toiminut asianajaja Antti Sorjonen.
Monelle Sleyn hallinnossa Fici-Copy-oikeudenkäynti yksityiskohtineen ja päätöksineen on tullut vasta hiljattain tietoon, mikä on synnyttänyt keskustelun toimintatapojen avoimuudesta.
***
Hallintojohtaja Heikki Kymäläinen sanoo, että hän ei osallistunut Sleyssä Fici-Copy-asian käsittelyyn, sillä hän oli siinä osallinen. Hän allekirjoitti aikoinaan sopimukset konttorikoneista.
– Olen pahoillani, että allekirjoitin, ja olen tätä aikoinani pyytänyt anteeksi. En voinut aavistaa, että Sley joutuu petoksen kohteeksi. Ihmettelen, että asia, joka on kerran selvitetty ja loppuun käsitelty, kaivetaan vuosien jälkeen uudestaan esiin ikään kuin uutena.
Kymäläinen sanoo, että häneen kohdistuvat epäilyt siitä, ettei hän olisi kertonut Fici-Copy-tapaukseen liittyvistä yksityiskohdista työnantajalleen, kuten siitä, että häntä epäiltiin lahjuksen ottamisesta, eivät pidä paikkaansa.
– Olen avoimesti kertonut kaikesta esimiehelleni. Tämän jälkeen asiasta tiedottaminen ei ole ollut minun päätettävänäni.
Kymäläisen esimies oli edellinen toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski, joka jäi eläkkeelle syksyllä 2016.
Nikkarikoski sanoo, että Kymäläinen kertoi avoimesti Fici-Copyyn liittyvät yksityiskohdat hänelle ja että hän on ollut niistä ja Fici-Copyyn liittyvistä menettelytavoista yhteydessä silloiseen hallituksen puheenjohtajaan Ari Kuuselaan.
– Prosessin jälkeen olin helpottunut, että se saatiin päätökseen ja päästiin eteenpäin. Olen yllättynyt, kun asia on noussut uudelleen esiin.
Nikkarikoski sanoo tehneensä yhdessä Kuuselan kanssa hallituksen pyynnöstä vielä lyhyen kirjallisen selvityksen tammikuussa 2018 siitä, mitä Fici-Copy-asiassa tapahtui ja miten siinä Sleyn puolelta meneteltiin.
– On nykyisten vastuunkantajien harkinnassa kertoa tarvittaessa asiasta tarkemmin, en halua enkä voi tätä enempää avata.
Sleyn hallituksen puheenjohtajana vuosina 2014–2017 toiminut Ari Kuusela myöntää, että silloinen toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski informoi häntä päällisin puolin sovintosopimuksesta, mutta kokonaisuudessaan asiaa ei ole käsitelty hallituksessa ennen tätä kevättä.
– Toki tiesin Fici-Copy-oikeudenkäynnistä, ja että asiasta on tulossa vielä erillinen oikeudenkäynti. Asiaa selvitetään parhaillaan, enkä halua tässä vaiheessa kommentoida sitä, sillä me hallituksessa emme tiedä vielä kaikkia faktoja, Kuusela sanoo.
Kuuselan mukaan Sleyn kannalta olennainen kysymys on, miksi asiaa ei ole käsitelty kokonaisuudessaan hallituksessa.
– Hallituksella ei ole mitään salattavaa tämän asian suhteen, ja haluamme tietää perin pohjin, mitä on tapahtunut ja miten, Kuusela sanoo.
***
Fici-Copy-asia on nostettu esiin hallintojohtaja Heikki Kymäläistä kohtaan hallituksen piirissä esitetyn kritiikin yhteydessä. Kotimaan lähteiden mukaan hänen hallintotyyliään on kuvattu muun muassa ”jyrääväksi”.
– Tiedän, että kritiikkiä esiintyy, varmaan aiheellistakin. Olen ollut Sleyn palveluksessa 23 vuotta, tehtävä ei ole ollut aina helppo. Yhteinen työnäky evankeliumin asialla Sleyn perustehtävän mukaisesti on antanut voimaa. Eteenpäin mennään luottaen Jumalan armoon ja apuun, Kymäläinen sanoo.
– Emotionaalisia puheita olen kuullut ja näkemyksiä siitä, miten asiat olisi aikanaan pitänyt tai pitäisi vielä hoitaa, mutta mitään faktaa tai pöytäkirjamerkintöjä mistään epäluottamuksesta ketään kohtaan ei ole. Meillä on kaikkiin työntekijöihimme luottamus, sanoo Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä.
Kuitenkin pöytäkirjamerkintä löytyy ainakin Sleyn vuosikokouksesta viime kesänä Helsingissä. Siellä Juha-Matti Laurio teki jäsenaloitteen, jossa kysyttiin hallitukselta, onko hallintojohtaja ja johtoryhmän jäsen Heikki Kymäläinen osallistunut puolisonsa Maria Ailion valintaan Sleyn kiinteistöjen arkkitehtitöiden toteuttajaksi. Hallitus vastasi olevansa tietoinen Kymäläisen jääviydestä, ja että hän ei ole osallistunut tällaisten asioiden käsittelyyn.
Ailio on ollut arkkitehtina esimerkiksi Helsingin Luther-kirkon ja Kokkolan Armon kappelin muutostöissä.
Samassa yhteydessä vuosikokouksessa käytettiin parikymmentä puheenvuoroa, joissa nousi esiin laajempikin tyytymättömyys Sleyn hallintoa kohtaan. Puheenvuoroissa toivottiin muun muassa avoimuutta ja parempaa tiedottamista hallituksen kokousten päätöksistä.
***
Jo ennen viime kesän jäsenkokousta Sleyn hallitus päätti aloittaa hyvän hallinnon hankkeen, jolla haluttiin jatkaa jo aiemmin alulle laitettua hallinnon uudistamista ja muuttaa vuosien saatossa syntyneitä käytäntöjä.
Nyt Sleyssä on hyväksytty uusi hallinnon johtosääntö, joka määrittelee johtoryhmän ja hallituksen tehtävät entistä tarkemmin. Hallituksen puheenjohtaja Tomi Välimäen mukaan avainsanoja ovat avoimuus, reiluus ja vastuullisuus. Esimerkiksi hankinnoissa on kattohinta, jonka jälkeen ne pitää kilpailuttaa.
Uuden hallintomallin pitäisi myös selkeyttää rahankäyttöä ja sen valvontaa sekä jämäköittää päätöksentekoa. Välimäen mukaan muutos merkitsee hallituksen ja sen puheenjohtajan roolin korostumista yhdistyksen toiminnan valvonnassa. Myös toiminnanjohtajan asema vahvistuu.
Lisäksi hallitus esittää Sleyn vuosikokoukselle sääntömuutosta, jonka tarkoitus on tehostaa hallinnon toimintaa.
Välimäki perustelee tehtyjä uudistuksia sekä toimintamallien nykyaikaistamisella että erityisesti yhdistyksen taloudellisella tilanteella.
– Olemme tehneet suuria satsauksia Luther-kirkkoon ja Armon kappeliin. Taustalla oli ajatus, että uudenlainen toimintakulttuuri toisi meidän työllemme uudenlaisia ystäviä ja tukijoita. Näin ei ole käynyt siinä laajuudessa kuin uskoimme, joten on käytettävä kaikki keinot yhdistyksen talouden vakauttamiseksi, Välimäki sanoo.
– Nyt on pakko miettiä taloutta tosissaan, tai muuten yhdistystä ei enää ole kymmenen vuoden kuluttua.
Sleyn vuoden 2016 tappio oli yli kaksi miljoonaa euroa. Vuoden 2017 tilinpäätös jäänee myös yli miljoona euroa miinukselle.
Sleyn hallituksen seuraava kokous on 17.5.
***
Fakta: Fici-Copyn tapaus
Hämeenlinnalaisen Fici-Copy Ky:n vastuullinen omistaja syyllistyi vuosina 2007–2010 useisiin törkeisiin petoksiin. Jutun tutkita oli poikkeuksellisen laaja ja oikeuden päätös tuli vasta vuonna 2015.
Sleyn lisäksi törkeän petoksen kohteeksi joutui moni muukin järjestö ja yhteisö, muiden muassa Riihimäen ja Pälkäneen seurakunnat, joista varsinkin viimeksi mainitun kärsimä vahinko oli huomattava.
Petokset liittyivät ensisijaisesti kopiolaitteiden vuokra- ja leasingsopimuksiin.
***
Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys on yksi Kotimaa Oy:n osakkeenomistajista.
Kuva: Olli Seppälä
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.