Kotimaan kirkolliskokousehdokkaille suunnatussa kyselyssä kartoitettiin ehdokkaiden hengellisiä taustayhteisöjä. Suurin osa vastaajista ilmoitti taustayhteisökseen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, paikallisseurakunnan tai jonkin herätysliikkeen.
Mukana oli kuitenkin myös muutama vähemmän tunnettu hengellinen liike. Kotimaa24 listasi ehdokkaiden kiinnostavimmat taustayhteisöt.
1. Kaurismäkiläisyys
Helsingin hiippakunnan maallikkoehdokas Sonja Alanko ilmoitti taustayhteisökseen kaurismäkiläisyyden, jota hän kuvailee Aki Kaurimäen elokuvissa näkyvän arvomaailman kautta.
– Arvot, joita me saatamme kutsua kristillisiksi – tai jotkut toiset humanistisiksi – näkyvät selvimmin kohtaamisissa, joissa olemme jotenkin ihmisinä paljaita. Kyse ei ole rikkaan almuista köyhille, vaan siitä, että näkee toisen tilanteen ja on valmis auttamaan.
Tällainen kohtaaminen, joissa tavalliset, yhteiskunnallisesti hyljeksityt ihmiset auttavat toisiaan, tulee Alangon mukaan usein esiin Kaurismäen elokuvissa.
Kaurismäkiläisessä kohtaamisessa olennaista on hyväksytyksi tuleminen. Se on Alangon mukaan myös olennaista tulevalla kirkolliskokouskaudella. Onko kaikilla ihmisillä kirkossa ihmisarvo ja oikeus samanlaiseen palveluun?
Sonja Alanko on ehdolla Tulkaa kaikki -listalla.
2. Vankka tyrvääläisyys
”Yhteistyössä kaikkien liikkeiden kanssa, kotitausta vankka tyrvääläisyys”, kirjoitti Turun arkkihiippakunnan pappisehdokas Pasi Jaakkola
Kotimaan kyselylomakkeeseen.
Tyrvääläisyys pitää Jaakkolan mukaan sisällään satakuntalaista umpimielisyyttä, perinteisyyttä ja pikkukaupunkilaisuutta. Hän kertoo juuri todenneensa muutaman satakuntalaisen kollegan kanssa alueen olevan pyhää seutua.
– Satakunta on hengellisesti vahvaa seutua. Esimerkkinä voin kertoa kouluajoiltani, että evoluutiota opettanut biologian opettaja joutui melkein oppilaiden inkvisition kohteeksi, Jaakkola sanoo.
Pasi Jaakkola on ehdolla Sillanrakentajat-listalla.
3. Itä-Vantaa
Pappisehdokas Satu Huttunen Helsingin hiippakunnasta ilmoitti taustayhteisökseen Itä-Vantaan.
– Ajattelin, että kysymyksellä varmaan haetaan vastausta ehdokkaan hengellisen maailmankuvan painotuksista, hän selittää.
Koska Huttusella ei ole herätysliiketaustaa, koki hän itävantaalaisuuden kertovan parhaiten omasta maailmankuvastaan.
– Itävantaalaisuus kuvaa sitä, että olen kaupunkiseurakunnan kasvatti.
Satu Huttunen on ehdolla Viinipuu-listalla.
Kuva: Jukka Granström. Kuvassa Tyrvään kirkko.
Lue myös:
Vaalikysely: Parhaiten ehdokkaissa edustettuna heränneet ja viidesläiset
Ilmoita asiavirheestä