Vantaan diakonialla oli yli 60 000 asiakaskontaktia

Vantaan seurakuntien diakoniatyöllä oli viime vuonna yli 60 000 asiakaskontaktia. Niistä kahdenkeskisiä asiakastapaamisia oli 9249. Asiakastapaamisissa kohdattiin yli 4000 eri ihmistä.

– Osalle asiakkaista riittää yksi tapaaminen, mutta monen tilanne on niin vaikea tai hätä pitkittyy, että tapaamisia on monta, kertoo Tikkurilan seurakunnan diakonia- ja kriisityön koordinoiva esimies Anita Salonen.

Salosen mukaan Vantaan seurakunnissa on lisääntynyt voimakkaimmin ryhmissä tapahtuva vertaistukityö, joka keskittyy erityisesti mielenterveysongelmien ja yksinäisyyden ehkäisyyn sekä mielen hyvinvoinnin tukemiseen.

– Aiemmin diakonian painopiste oli enemmän yksilötapaamisissa. Nyt myös yhteen kokoavaa ryhmätoimintaa on paljon. Seurakunnissa voimme tukea ihmistä jo ennaltaehkäisevästi ennen kuin hän tarvitsee mielen sairastumisesta mitään diagnoosia. Toisaalta vertaistuki on arvokasta ja toimivaa myös kuntoutumisvaiheessa, Salonen sanoo.

Vapaaehtoistyö nostaa itsetuntoa

Vantaan diakoniatyössä näkyy vahvasti se, kuinka paljon pitkään jatkuneet talousongelmat ja työelämän ulkopuolelle jääminen rasittavat mielenterveyttä. Kun ihminen on pitkään poissa työelämästä, hänen aloitekykynsä heikkenee ja itsetuntonsa kärsii. Tulee masennusta ja kierre on valmis. Jossain vaiheessa kynnys työnhakuun voi nousta ylivoimaisen suureksi.

– Seurakunnissa haluamme tarjota pitkäaikaistyöttömille onnistumisen kokemuksia esimerkiksi vapaaehtoistyön tai harjoittelupaikkojen avulla. On tärkeää saada kannustavaa palautetta tehdystä työstä. Tämä voi rohkaista ihmistä uskomaan työnsaannin mahdollisuuteen myös varsinaisilta työmarkkinoilta, Salonen painottaa.

Vantaalla Yhteinen pöytä -hanke kokoaa useat eri toimijat yhteen tarjoamaan kuntalaisille heidän tarvitsemaansa apua ja tukea. Seurakuntayhtymän ja kaupungin lisäksi mukana on asukasyhdistyksiä ja kansalaisjärjestöjä.

– Olennaista on, että ihminen saa asuinalueellaan avun. Se on toissijaista, mikä taho apua kulloinkin antaa, Salonen toteaa.

Tarkennetut luvutkin ovat vain osatotuus diakoniatyöstä

Diakoniatyön ruokailuihin osallistui Vantaalla viime vuonna 8798, kahvilatoimintaan 22 681, ryhmätoimintaan 2077, leireille ja retkille 1808 ja muihin tilaisuuksiin 11 870 henkeä. Aiemmin seurakunnat ovat kirjanneet vuosikertomukseensa vain asiakastapaamiset, jolloin kuva diakoniatyön koko laajuudesta on ollut vajaa. Uuteen, yhteisen kirkkoneuvoston 25.3. käsittelemään vuosikertomukseen on diakoniatyöntekijöiden aloitteesta koottu aiempaa enemmän tietoa.

– Halusimme koota työtämme oikeasti kuvaavat luvut, joista näkyy muutos: seurakuntien diakoniatyö on aiempaa monimuotoisempaa. Tämän lisäksi kohtaamme runsaasti ihmisiä kaduilla ja erilaisissa tapahtumissa. Ne voivat olla hyvinkin merkittäviä tapaamisia, mutta niitä ei tilastoida, Salonen selvittää.

Vantaan seurakunnissa on 35 diakoniatyöntekijää. Heidän lisäkseen on iso joukko vapaaehtoisia, viime vuonna 943. Vapaaehtoisia tarvitaan monenlaisissa tehtävissä, kuten kahvilatoiminnassa, ruokailuissa ja lähimmäispalvelutyössä. Heidän kontaktimääriään ei ole laskettu edellä mainittuihin lukuihin.

Viime vuonna asiakastapaamisissa Vantaalla nousivat eniten esille talouteen, sairauksiin ja ihmissuhteisiin liittyvät asiat, työelämä ja työttömyys.

Vuonna 2014 Vantaan seurakunnat antoivat diakonia-avustuksia yli 163 500 euroa. Lisäksi jaettiin 431 ruokakassia. Näiden päälle tulevat vielä elintarvikemenot kirkkojen avoimista ruokailuista.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspoo tukee taas kaikkia lähetysjärjestöjä
Seuraava artikkeliMiltä utelu parisuhteesta tuntuu? – Papit kertovat

Ei näytettäviä viestejä