Vapaa-ajattelijoiden mukaan luterilaisen kirkon verovapaus ehtoollisviinin hankinnassa on laiton. Kirkkohallituksen jumalanpalveluksen asiantuntija Terhi Paananen kuitenkin olettaa, että ehtoollisviinin verovapaus on aikanaan ollut poliittisten päättäjien nimenomainen tahto.
– Kirkko pelaa yhteiskunnan jäsenenä yhteiskunnan pelisäännöillä. Jos poliittiset päättäjät katsovat, että ehtoollisviinin ei tule enää olla verovapaata, kirkko toimii varmaankin niin, että ryhtyy maksamaan siitä veroa, Paananen sanoo.
Vapaa-ajattelijain Liitto perustelee kantaansa valtiovarainministeriöstä saamallaan vastauksella. Sen mukaan alkoholiverotusta koskevat EU-direktiivit ”eivät nimenomaisesti tunnista ehtoollisviinien verovapautta vaan lähtökohtaisesti kaikki nautittavaksi tarkoitettu alkoholi tulee verottaa”.
Valtiovarainministeriön vero-osaston ilmoituksen mukaan asia otetaan työlistalle seuraavaan sopivaan lakipakettiin liitettäväksi. Asian eteneminen edellyttäisi kuitenkin poliittista tahtotilaa.
Vapaa-ajattelijat arvioi, että alkoholiveron osuus ehtoollisviinistä olisi alle 100 000 euroa vuodessa.
Arkipyhäkeskustelu eri tason asia
Kirkko on puolustanut tiukasti arkipyhien asemaa yhteiskunnassa. Se tuntuu siis olevan isompi kysymys kuin ehtoollisviinin eli Jeesuksen veren verollepaneminen. Paanasen mukaan arkipyhäkeskustelu on kuitenkin eri tason keskustelu kuin ehtoollisviinin verottaminen.
– Arkipyhäkeskustelussa ei ole niin paljon kyse kirkon ja yhteiskunnan suhteesta vaan siitä, että kristillisen kirkko on laajempi kuin Suomen kirkko. Kristillisten pyhien paikka ei muutu globaalissa kristillisessä kirkossa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon päätöksellä. Kirkkona haluaisimme viettää loppiaista ja helatorstaita silloin kun muutkin kristityt viettävät niitä.
Vapaa-ajattelijoiden toiminnassa Paananen hämmästelee sitä, että sen kohteena on hänen kokemuksensa mukaan hyvin yksipuolisesti Suomen evankelis-luterilainen kirkko.
– Vapaa-ajattelijat ei ole ainoa uskonnonvapauden puolesta toimiva organisaatio Suomessa, vaan myös esimerkiksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko haluaa ylläpitää uskonnonvapautta. Vapaa-ajattelijat luovat toiminnallaan mielikuvaa, että he ovat ainoa uskonnonvapauden puolustaja, mutta se ei pidä paikkaansa.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Vapaa-ajattelijat: Ehtoollisviinin verovapaus laitonta
Ilmoita asiavirheestä