Vuoden 2016 keväällä Helsingin Kallion seurakunnan diakoni Kati Helin totesi, että äskettäin oli tapahtunut tavallistakin enemmän irtisanomisia. Laajoja yt-neuvotteluja oli käyty esimerkiksi Postissa ja Helsingin yliopistossa.
– Minä ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn pappi Raija Korhonen pohdimme tilannetta huolestuneina. Mietimme, mitä voisimme tehdä työttömien hyväksi. Päätimme tarjota kokoontumispaikan, jossa ihmiset voivat purkaa kiukkuaan sekä saada vertaistukea ja lisäintoa työnhakuun.
Helin ja Korhonen perustivat Varikko-ryhmän, joka alkoi kokoontua torstai-aamupäivisin Teatteri Kalliolla. He laittoivat ilmoituksen paikalliseen Kirkko ja kaupunki -lehteen ja mainostivat ryhmää seurakunnan nettifoorumeilla. Neljällä ensimmäisellä kerralla paikalle ei tullut ketään.
– Viidennellä kerralla paikalle tuli työtön toimittaja-pappi, joka ehdotti jonkin vähän erikoisemman näkökulman kehittämistä markkinointiin. Päätimme tarjota kokoontumisessa smoothieta. Näin saimme jutun Kirkko ja kaupunki -lehteen ja ihmisiä alkoi saapua paikalle, Helin kertoo.
Varikko-ryhmän koko on vaihdellut 4–10 hengen välillä. Osa on jäänyt pois työpaikan löydyttyä ja mukaan on tullut uutta väkeä. Jotkut vakikävijöistä ovat määräaikaisissa tai keikkatöissä. Yleensä paikalla on 2–3 alkuperäisjäsentä.
Oma-apuryhmä kokoontui keskenään kesälläkin
Varikon kokoonpano on ollut monipuolinen. Mukana on ollut esimerkiksi diplomi-insinööri, vientimyyjä, ekonomi, kosmetologi, kirjoittaja ja kulttuurisihteeri.
Diakoni Kati Helin on toiminut Varikon vastuuhenkilönä. Tarvittaessa häntä on tuurannut joku pitkän linjan varikkolainen.
– Olen muutenkin sanonut, että en ole tämän ryhmän pomo. Olen paikalla ja mahdollistamassa toimintaa, mutta ryhmän muodostavat tähän toimintaan tulevat.
Helin toteaa, että alkuperäisen ajatuksen mukaisesti Varikko ei ole ollut työttömien vaan aktiivisten työnhakijoiden eräänlainen oma apu -ryhmä.
– Työnhakijat ovat omien ammattialojensa asiantuntijoita ja he tietävät myös erilaiset työttömyysjaksoon liittyvät koukerot. Varikko on koettu merkitykselliseksi toiminnaksi. Kuvaavaa on, että viimeksi kesäloma-aikana ryhmä kokoontui keskenään Café Ursulassa Kaivopuistossa.
”Meillä varikkolaisilla on keskinäinen YYA-sopimus”
Aiemmin muun muassa kosmetologina työskennellyt Hani Forsell on yksi pitkän linjan varikkolaisista. Hänen mukaansa Varikon anti on mittaamattoman tärkeä.
– Saamme voimaantua turvallisesti hyväksyvässä ja toista tukevassa ilmapiirissä. Meillä varikkolaisilla on takanamme samantyyppisiä kokemuksia esimerkiksi työttömyydestä, työstä, työhakemusrumbasta, TE-toimiston ja KELAn kanssa asioimisesta, toimeentulon epävarmuudesta, perheistä ja lapsista. Käymme läpi niin hankaluuksia kuin myönteisiä asioita toistemme kertomuksia vertaillen ja niistä oppia ottaen, kertoo osa-aikatöitä ruokakaupassa tekevä Forsell.
Forsellin mukaan varikkolaisilla on keskinäinen YYA-sopimus. He auttavat toisiaan työhakemuksiin liittyvissä asioissa, antavat sparrausta mahdollisiin työhaastatteluihin ja jakavat omaa erityisosaamistaan.
– Minä olen kosmetologina luvannut auttaa työhaastatteluun menijää stailaukseen liittyvissä asioissa. Tietotekniikan taitajat auttavat omaan alaansa liittyvissä kysymyksissä. Ryhmässämme on myös juridista ja sosiologista osaamista. Ylipäätään tietotaitoa, jota voimme käyttää toistemme hyväksi.
– Eräällä kerralla kävi niinkin, että kaksi tänne samaan aikaan tullutta henkilöä löysivät työpaikan toistensa avulla. Heitä emme sitten tavanneetkaan uudelleen, Forsell kertoo.
Varikkolaiset ovat pitäneet kokoontumisissa esitelmiä omista osaamisaloistaan ja harrastuksistaan. Lisäksi he ovat tehneet erilaisia vierailuja.
– Äskettäin saimme kuulla esimerkiksi mielenkiintoisen esitelmän saamelaisuudesta. Ryhmämme on vieraillut muun muassa Helsingin Työttömien yhdistyksen toimipisteessä Katajanokalla sekä Helsingissä Asukastalo Oulunkylän Seurahuoneella ja Espoossa Tapiolan kirkolla kokoontuneissa työttömien ryhmissä.
– Meidän ryhmässämme on ollut syystä tai toisesta pääasiassa naisia. Tapiolan ryhmä koostui miehistä, joten näyttää tällainen toiminta miehiäkin kiinnostavan, Forsell toteaa.
”Emme ole oppineet luomaan itse omia työpaikkojamme”
Hani Forsell kertoo sairauksien hankaloittavan hänen omaa työnhakuaan.
– Minulla on todettu vasta yli nelikymppisenä sydämessä valuvika. Lisäksi minulla on kaksi harvinaista hormonaalista sairautta ja ongelmia tuki- ja liikuntaelinten kanssa.
Edellisellä kotipaikkakunnallaan Forsell hakeutui omatoimisesti asiakkaaksi työvoiman palvelukeskukseen, jossa asiakkailla oli mahdollisuus saada TE-toimiston, kuntien ja Kelan työllistymistä edistäviä palveluita.
– Täällä Helsingissä ei ole tullut kahteen vuoteen minkäänlaista yhteydenottoa mistään. Helsinki on kuitenkin ainut asuinpaikka, jossa voin saada hoitoa sairauksiini ja sitä olenkin saanut. Nytkin odotan sydänosastolle Meilahteen kuudetta hoitokertaani.
Varikko-toiminnassa on lähinnä yli 50-vuotiaita. Hani Forsell sanoo heidän olevan arvokonservatiivisen sukupolven kasvattamia. Työ on ollut kunnia-asia, arvon mittari ja rytmittänyt elämää.
– Muutos on ollut liian nopeaa, emmekä ole oppineet itse luomaan omia työpaikkojamme. Vallitseva tilanne tekee meistä jollain lailla kunniattomia, lisäksi edellinen 90-luvun lama teki meistä nöyriä. Tällainen yhtälö ei todellakaan toimi harvoista työpaikoista kilpailtaessa. Tarvitsemme takaisin menettämämme arvon, jota työ meille antaa.
Varikko on voimaantumisen rippituoli
Hani Forsellin mukaan tarvitaan paikka, jossa työtä etsivää kuunnellaan.
– Minä olen löytänyt tällaisen paikan Varikko-ryhmästä, joka on melkein kuin perhe. Siellä voimme puhua luottamuksellisesti ja purkautua ihan kaikesta kahvikupposen ja pikkusyötävän ääressä. Olen itse käyttänytkin Varikosta nimeä voimaantumisen rippituoli.
Kati Helinin mukaan on tärkeää, että ihmiset eivät jää yksin.
– Kannattaa olla aktiivinen ja kokoontua yhteen. Meillä on ollut myös vahva ajatus siitä, ettei itseään tarvitsee hahmottaa työttömyyden eikä myöskään työn kautta. Ihmisellä on elämässä monenlaisia rooleja ja tehtäviä.
Kuva: Hanna Laurila. Diakoni Kati Helin ja kosmetologi Hani Forsell kuuluvat Varikko-ryhmän vakiokalustoon.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Ilmoita asiavirheestä