Kokoomus, Keskusta, Perussuomalaiset, Rkp ja Kristillisdemokraatit säilyttäisivät uskonnonopetuksen nykymuotoisena. Asia selviää Kotimaa24:n ja Kotimaa-lehden puoluekyselystä. Kahdeksasta puolueesta ainoastaan Vihreät ja Vasemmistoliitto korvaisivat uskonnon kaikille yhteisellä katsomusaineella tai neutraalilla yhteiskuntatiedolla.
Vihreiden mukaan uskonnonopetus jakaa nykymuodossaan turhaan oppilaita eri ryhmiin.
– Kaikki oppilaat tarvitsevat tietoja eri uskonnoista, niiden historiasta ja merkityksestä maailmankuvan rakentajina. Lasten ja nuorten on hyvä käydä vuoropuhelua koulussa myös eri tavalla ajattelevien kanssa, Vihreät toteavat vastauksessaan kysymykseen pitäisikö uskonnonopetus säilyttää nykymuotoisena vai muuttaa katsomuksellisesti neutraaliksi uskontotiedoksi.
Vihreiden mukaan yhteinen opetus tulisi kouluille myös edullisemmaksi kuin useiden katsomuksen mukaan eriytettyjen opetusryhmien ylläpitäminen.
Sosialidemokraatit olisi valmis selvittämään voisiko eri uskontokunnille suunnatun opetuksen korvata uskontotiedon opetuksella. Sdp:n mukaan oppilaan huoltajalla tulisi myös olla mahdollisuus valita uskonto tai elämänkatsomustieto siitä riippumatta mihin uskonnolliseen yhdyskuntaan hän kuuluu tai on kuulumatta.
Vihreät myös vähentäisi uskonnon tuntimääriä nykyisestä ja Vasemmistoliitto olisi tarvittaessa valmis siirtämään tunteja taito- ja taideaineisiin. Myös Kokoomus ja Sdp tunnistavat paineen vähentää uskonnonopetuksen tuntimääriä.
– Määrää ei kasvateta, paine on pikemminkin toiseen suuntaan. Sen sijaan yhteiskunnallisia valmiuksia antavan opetuksen määrää on lisättävä, Sdp toteaa vastauksessaan.
Kokoomus ei pidä uskonnon tuntimäärien vähentämistä itseisarvona, mutta on valmis keskustelemaan siitä miten eri oppiaineet jaotellaan seuraavassa tuntijaossa.
Keskusta, Perussuomalaiset, Rkp ja Kristillisdemokraatit säilyttäisivät tuntimäärän nykyisellään.
Puolueista ainoastaan Vasemmistoliitto näkisi koulun mieluummin kaikilta osin uskonnollisesti neutraalina. Rkp:n mukaan koulu on neutraali jo nykyisellään.
– Koulu ei ota subjektiivista kantaa siihen, mikä uskonto on oikea tai väärä, parempi tai huonompi ja koulu antaa sekä uskontokuntien mukaista opetusta, että uskonnollisesti neutraalia opetusta uskonnoista, Rkp toteaa.
Ilmoita asiavirheestä