Vastuu siirtyy kuluttajalle – alkoholilain muutos korostaa kirkon ennakoivan päihdetyön merkitystä

Eduskunta hyväksyi niukalla enemmistöllä hallituksen esityksen alkoholilain muutokseksi, joka muun muassa mahdollistaa entistä vahvempien juomien myynnin päivittäistavarakaupassa. Nyt alkoholiprosentti päivittäistavarakaupassa myytäville alkoholituotteille on ollut enimmillään 4,7, tulevaisuudessa se on 5,5.

Kirkkohallituksen päihdeasioiden asiantuntija Sami Puumala muistuttaa, että kirkko on koko lain valmistelun ajan kritisoinut sitä voimakkaasti. Kirkko antoi lausunnon ensin sosiaali- ja terveysministeriölle lakiluonnoksesta ja sitten eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle sekä hallintovaliokunnalle lakiesityksestä. Puumala oli kuultavana sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijakuulemisessa.

– Elinkeinopolitiikka voitti sosiaali- ja terveyspolitiikan. Siitä voi olla vain pahoillaan ja huolissaan. Kirkko koetti turhaan peräänkuuluttaa syvempien sosiaalieettisten argumenttien esittämistä tästä laista päättämisen perusteeksi. Johtavaksi periaatteeksi näyttää nousseen yksilön valinnanvapauden lisääminen, mikä merkitsee samalla yksilön vastuun lisäämistä. Jää nähtäväksi, lisääntyykö se, kun on kyse addiktoivasta kulutusvalintojen kohteesta, Puuma sanoo.

Puumalan mielestä pahinta uudessa laissa on se, että valinnan vapautta ei ole niillä, joihin lisääntyneen käytön haita kohdistuvat. Heitä ovat syntymättömät ja syntyneet lapset, nuoret sekä sosiaalisesti heikoimmassa asemassa olevat aikuiset.

– Prosenttirajan noston seurauksia koskevia arvioita ja tietoa on ollut lainvalmistelussa runsaasti, ja se on ollut odotetusti osin hyvinkin ristiriitaista, mihin liittyen on myös prosenttirajan nostoa koskenut lobbaus ollut ilmeisesti välillä hyvinkin aggressiivista.

Puumala haluisi nähdä uudessa tilanteessa jotain hyvääkin. Ehkä suomalaiset osaavat lisääntyvää valinnanvapauttaan käyttää vastuullisesti, ja ehkä alkoholista aiheutuvat sosiaaliset haitat eivät merkittävästi lisäännykään.

– Tosin menneiden vuosikymmenten historiallinen todistusaineisto antaa aihetta epäilyihin, sillä aiempina vuosikymmeninä, kun alkoholin saatavuutta on helpotettu, myös sen käyttö on lisääntynyt. Tähän se suurin terveyspoliittinen ja sosiaalipoliittinen huoli kytkeytyy. Ja tässä vastuu todella siirtyy jokaiselle omista kulutusvalinnoistaan.

Puumalan mukaan kirkon kannalta suhtautuminen päihteisiin ei muutu.

– Kuten ennenkin, kirkon on huolehdittava oman päihdetyönsä jatkuvuudesta, joka painottuu vakavimmin päihdeongelmaisten ja heidän läheistensä tukemiseen. Vielä laajempi päihteisiin liittyvä tehtävä kirkolla on ennaltaehkäisevässä päihdetyössä, jossa nuorisotyö ja erityisnuorisotyö ovat laajoja sarkoja, Puumala sanoo.

Kuva: Jukka Granström

Lue pidempi versio artikkelista Kotimaa Prosta:

Uusi alkoholilaki korostaa yksilön vastuuta – Kirkon huolehdittava päihdetyönsä jatkuvuudesta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkoherran perhe Joensuusta: ”Tämä seimijuttu on lähtenyt meiltä lapasesta”
Seuraava artikkeliUusi alkoholilaki korostaa yksilön vastuuta – Kirkon huolehdittava päihdetyönsä jatkuvuudesta

Ei näytettäviä viestejä