Vatikaani on julkistanut dokumentin
Oeconomicae et pecuniariae quaestiones, jossa Pyhä istuin ottaa kantaa maailmantalouden ja finanssitalouden nykytilaan. Viisitoistasivuisessa asiakirjassa korostetaan jokaisen ihmisen mahdollisuutta kokonaisvaltaiseen kehittymiseen.
Dokumentti vaatii valvomaan enemmän markkinoiden ja finanssijärjestelmien toimintaa, koska talouskriisit osoittavat, etteivät ne pysty hallinnoimaan itseään riittävästi. Tarvitaan vahvempaa moraalista ja eettistä otetta.
Dokumentti kehottaa niin ikään yliopistoja ja liike-elämän oppilaitoksia opettamaan liike-elämän tuleville johtajille myös etiikkaa, ei vain voiton tavoittelua. Avuksi dokumentti tarjoaa katolisen kirkon sosiaalioppia.
”Rakkaus kokonaisvaltaiseen hyvään on erottamaton osa totuuden rakastamista ja aidon kehityksen avain”, asiakirjassa todetaan. Kokonaisvaltainen hyvä on muutakin kuin ”tavaroita”. Olennaista on tunnustaa ihmisen arvokkuus sen sijaan, että hänet nähtäisiin vain kuluttajana.
”Rahan tehtävä on palvella, ei hallita”, dokumentti julistaa. Se rohkaisee myös kaikkia ihmisiä vastustamaan kyynistymistä maailman toivottomalta tuntuvassa tilanteessa.
”Todellisuudessa jokainen meistä voi tehdä todella paljon, etenkin jos ei jää yksin”, dokumentti rohkaisee.
Kuva: Jukka Granström
Ilmoita asiavirheestä