Maanantaina julkistettiin Helsingissä uutuuskirja Vatikaanin II kirkolliskokous – Johdatus historiaan, teksteihin ja tulkintaan (Amanda-kustannus).
Kirja on ensimmäinen suomalainen yleisesitys katolista kirkkoa suuresti uudistaneesta kirkolliskokouksesta eli konsiilista. Kirjan tekijä Emil Anton on Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava.
Teoksessa käydään läpi lukijaystävällisellä ja enimmäkseen yleistajuisella tavalla konsiiliin johtanut 1800-luvun ja 1900-luvun kirkkohistoria. Sen jälkeen kirjan kappaleet koostuvat istuntokausien tapahtumista, tekstien analyysista ja konsiilin tulkinnasta.
Huumoriakaan ei unohdeta: kirjassa on pari sivua konsiilin aikana kerrottuja, katolisessa kirkossa klassikoiksi muodostuneita vitsejä.
258-sivuisessa teoksessa on hyvät kirjallisuus- ja artikkeliluettelot, sekä varsinkin ei-katolilaisia ja maallikkolukijoita suuresti hyödyttävä sanasto.
Julkistamistilaisuudessa pidetyissä puheenvuoroissa todettiin kirjan tulevan suureen tarpeeseen. Hiljattain Helsingissä työnsä aloittanut katolinen dominikaani-isä Gabriel kiitteli sitä, että Vatikaanin II kirjolliskokouksen päättymisen 50-vuotismuiston aattona saatiin suomeksi perusteos konsiilista.
– Tieto kulkee hitaasti. Toisaalta 50 vuotta on kirkkohistoriassa vain silmänräpäys, isä Gabriel sanoi.
Helsingin luterilaisen hiippakunnan emeritus-hiippakuntasihteeri Raine Haikarainen toivoi uuden kirjan löytävän tiensä erityisesti suomalaisten medioiden toimituksiin. Haikaraisen mukaan median tapa jyrkentää uutisaiheiden mustavalkoisuutta johtuu myös siitä, että uskontoon liittyvä medialukutaito on myös toimittajien joukossa heikentynyt.
– Muiden kuin kirkollisten lehtien toimittajat tuntevat huonosti kirkkoa ja uskontoa. Kuva katolisesta kirkostakin on mediassa usein kovin mustavalkoinen ja epäselvä. Tässä on nyt selkeä ja toimittajaystävällinen kirja, Raine Haikarainen totesi.
Ilmoita asiavirheestä