Viime vuosina erilaissa skandaaleissa ryvettynyt Vatikaani on kahden uuden paljastuskirjan myötä jälleen keskellä sisäistä kriisiä. Asiasta kertoo
The Guardian
.
Italialaiset tutkivat journalistit Gianluigi Nuzzi ja Emiliano Fittipaldi väittävät uusissa paljastuskirjoissaan, että Vatikaanin keskushallinnon eli kuurian taloudenpito ei kestä päivänvaloa. Sen kirjanpitoa luonnehditaan niin holtittomaksi ja ei-läpinäkyväksi, että Vatikaanin taloustilanteesta on mahdoton saada luotettavaa arviota.
Kirjojen kirjoittajat perustavat tietonsa Vatikaanista saamiinsa salaisiin vuotoihin ja virallisiin dokumentteihin.
Yhtenä esimerkkinä mainitaan Vatikaanin uusien potentiaalisten pyhimyksien tapauksia tutkiva kongregaatio. Yhden ihmisen pyhimykseksi julistamisen prosessi maksaa noin 500 000 euroa, mutta kyseinen virasto ei ole kyennyt pyydettäessä esittämään toiminnastaan dokumentteja paavi Franciscuksen asettamalle tutkimuskomissiolle. Niinpä viraston varat on jäädytetty.
Lisää kritiikkiä ovat aiheuttaneet roomalaisissa luksusasuinnoissa ilmaiseksi tai hyvin halvalla asuvat, ja muillakin tavoin kirkon rahaa surutta tuhlaavat korkea-arvoiset kardinaalit. Esimerkkinä mainitaan kardinaali, joka asuu ”prinssimäisissä olosuhteissa”. Samainen kardinaali olisi kirjan mukaan siirtänyt jopa miljoonia hyväntekeväisyyteen tarkoitettuja euroja virka-asuntonsa kunnostamiseen.
Uutuuskirjojen kirjoittajien mukaan paavi Franciscus on tilanteesta hyvin selvillä ja joutuu taistelemaan ”eri rintamilla” tilannetta selkeyttäessään. Kirjoittajat ovat kertoneet haluavansa kirjoillaan auttaa paavia tämän taistelussa ”kirkon puhdistamiseksi”.
Ilmoita asiavirheestä