Vehviläisen eron taustalla pitkä harkinta ja raskaat syyt

Juontaja Kimmo Vehviläinen erosi maanantaina Radio Aallon Dynastia-ohjelman suorassa lähetyksessä kirkosta. Syyksi hän ilmoitti pettymyksen Päivi Räsäseen. Nyt Vehviläinen kertoo Kotimaa24:lle eroamisensa taustat.

– Kirkosta eroaminen oli harkittu ja pitkään mietitty, mutta yhtäkkiä päätin, että teen sen livenä suorassa lähetyksessä, Vehviläinen valottaa muutama päivä eronsa jälkeen.

Yksi iso syy hänen eroonsa liittyy oman äidin kuolemaan kolme vuotta sitten. Vehviläinen kertaa tätä liikuttuneena.

– Kyllä tämä on monen vuoden mietinnän tulosta. Lakkasin uskomasta Jumalaan noin kolme vuotta sitten, kun äitini kuoli.

– Hädän hetkellä olen toivonut, että Jumala auttaisi. Äidin kuoleman hetkellä toivoin, ettei hän kuolisi. Koin, että ansaitsisin vaikka itse joutua pois maailman päältä ennemmin kuin äiti, joka halusi kaikille vain hyvää ja oli niin hyvä ihminen. Kävin Jumalan kanssa keskustelua, että miksi teet tällaisia juttuja, jos sinulla on voima ja valta. Rukoukseeni ei vaan vastattu. Kävi niin, että usko vain lähti, vaikka olisin halunnut uskoa, hän kertoo.

– Onhan tämä maailma vaikeampi kestää, kun tämä on nyt vaan minusta itsestä kiinni, miten täällä käy. Mä en vaan pysty uskomaan Jumalaan. Jos on Jumala, sillä täytyy olla todella sairas mieli, kun se katselee tätä touhua, kun ihmiskunta hiljalleen tappaa itseänsä, Vehviläinen sanoo ja viittaa ilmeisesti ympäristökatastrofin mahdollisuuteen.

– Jos katsotaan mitä tahansa kärsimystä tai täysin käsittämättömiä tekoja, ja että viattomat lapset kärsivät, niin minun logiikkaani ei mahdu, että olisi joku korkeampi voima, joka haluaa näin.

”Jeesuksen sanomaa on vääristelty”

Kimmo Vehviläinen on saanut eroamisestaan niin paljon palautetta, ettei olisi voinut arvata. Se on ollut sekä positiivista että negatiivista. Negatiivinen on jakautunut kolmeen osaan. Ensinnä on hämmästelty ja otettu kirjaimellisesti se, että eron syy kiteytyi vain Päivi Räsäseen.

– Jos en tykkää Räsäsestä, miksi eroan kirkosta, on kysytty. Se on hyvä argumentti, ei ole kirkon työntekijöiden tai Taivaan Isän syy, jos Räsänen ei ole järkevä tai johdonmukainen lausunnoissaan. Sitten on kritisoitu sitä, että erosin julkisesti, koska kuten äänestyskäyttäytymistä vaaleissa, kirkosta eroamista ei pitäisi kertoa radiossa. Kolmanneksi ovat ne, jotka vetoavat siihen, että kirkko tekee paljon hyvää. Sekin on hyvä argumentti.

Vehviläinen sanoo katsoneensa monta vuotta, miten Raamattua käytetään aseena, ja että sillä voidaan eriarvoistaa ihmisiä.

– Ja kukaan ei puutu siihen. Se on vähän kuin että poliisi saa pamputtaa. Kuka tahansa voi Raamatulla mäiskäistä esimerkiksi, että joku on homo ja häntä ei suvaita.

Vehviläiselle on myös sanottu, että kirkossa on paljon hyvää ja hyviä ihmisiä. Arkkipiispaakin hän arvostaa niin kuin moni muukin.

– Mutta minun maailmassani arkkipiispan pitäisi paljon enemmän vaientaa Raamatun nimissä ihmisiä eriarvoistuvat. Siinä kohtaa kun mennään lähelle rasismia, toiset bussin etuosaan ja toiset taakse, pitäisi räväkämmin tarttua asiaan. Kun en ole tätä nähnyt tapahtuvan, päätin vain, etten halua olla enää mukana.

Vehviläiselle on myös hämmästelty, miksi hän erosi, kun hän voisi toimia kirkon sisällä ja äänestää samalla tavoin ajattelevaa seurakuntavaaliehdokasta.

– Se on hyvä argumentti, jota ehdottomasti kannatan. Mutta nyt sain paljon isomman efektin ja keskustelun aikaiseksi kuin että olisin äänestänyt humaania ehdokasta. Nyt kun minulla oli valta radioissa tehdä näin, käytin sitä. Mutta ehdottomasti kannatan tätä argumenttia; äänestäkää vaaleissa niitä ihmisiä, jotka vastaavat oikeasti humaaneja arvoja. Haluan uskoa tarinaan Jeesuksesta, joka oli maailman ensimmäinen aito humanisti, joka sanoi, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Tätä sanomaa on vääristely oman edun tavoittelemiseksi.

”Takinkääntäminen on sallittua”

Entä jos joku radiotoimittaja ilmoittaisi suorassa lähetyksessä tulleensa uskoon ja liittyisi kirkkoon. Voisiko Suomessa tehdä niin? Vehviläisen vastaus on myönteinen.

– Ehdottomasti saa. Tosi harvoin kukaan sanoo suoraan esimerkiksi, että tulin viime viikolla uskoon. Silloin tällöin julkkiksista sanotaan, että hän on rauhoittunut ja tullut uskoon, selvinnyt vaikeista vuosista. Hyvin harvoja se tuntuu ärsyttävän, tulee olo, että hieno juttu, hän on sitä kautta löytänyt rauhan. Nykyään uskoon tuloa käsitellään ikään kuin henkilö olisi löytänyt liikunnan tai ruokavalion.

Radio Aallon johto ei tiennyt Vehviläisen erotempauksesta etukäteen. Negatiivista palautetta hän ei odota, mutta lähetyksen jälkeen asiasta ei ole puhuttu.

– Yleensä jos tekee jotain hassua, he näyttävät lähetyksen jälkeen peukkua, nyt ei kukaan tullut antamaan palautetta. Ehkä kaikki jäivät vähän miettimään, mitä he itse ajattelevat asiasta. En usko, että kanavan johto on varauksetta sitä mieltä, että tämä oli hyvä juttu. Tarkoitus on totta kai olla poliittisesti tai uskonnollisesti sitoutumaton, ei mihinkään päin kallellaan. Toivon, että kaikki ymmärtävät, että minun mielipiteet ovat minun ja ne eivät välttämättä edusta kanavan mielipiteitä.

Saadessaan kirkosta eroamisestaan palautetta, Vehviläinen on tajunnut, kuinka paljon hän on maksanut kirkollisveroa ja tehnyt sillä tavoin hyväntekeväisyyttä. Hän osallistuu muutenkin hyväntekeväisyystoimintaan. Mielessä on kirkon suhteen myös kriittisiä kysymyksiä.

– Mietin kuinka paljon on mennyt hyväntekeväisyystyöhön ja kuinka paljon kirkkoinstituution ylläpitoon. Kirkko tekee valtavasti hyvää, mutta millä prosentilla, se olisi mielenkiintoista ja hyvä tietää. Tästä varmaan puhumme vielä radiossakin. Ei se kovin tehokas tapa voi olla, kirkon työntekijät saavat rahaa, eivät he vapaaehtoisia ole ja kirkot ovat isoja rakennuksia.

Kimmo Vehviläinen kertoo olleensa kirkossa ja pitäneensä kirkollisista tilaisuuksista senkin jälkeen, kun hän muutama vuosi takaperin kertoo lakanneensa uskomasta Jumalaan. Jokin on kuitenkin erilaista, jollakin tavalla tuonpuoleinen ei tunnu olevan läsnä.

– On erilaista, ensimmäistä kertaa olen nähnyt kirkon vain kauniina rakennuksena.

Täydellisen ehdoton kirkosta eroaja Vehviläinen ei vaikuta olevan. Hän mainitseekin esimerkkinä Jani Toivolan, joka on perjantaina Dynastiassa vieraana. Toivola on eronnut kirkosta ja liittynyt myöhemmin takaisin.

– Takinkääntäminenhän on sallittua. Ymmärtääkseni Taivaan Isä ottaa takaisin, jos niin päätän tehdä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUskonnon Bruce Lee: ”Luo oma uskontosi”
Seuraava artikkeliOrtodoksisen kirkon hallinto hiippakuntiin

Ei näytettäviä viestejä