Velkaa kertyy, vuokrarästit kasvavat – toimeentulotuen viivästykset näkyvät diakoniatyössä ympäri Su

Seurakuntien diakoniatyössä on huomattu niin suurilla kuin pienilläkin paikkakunnilla, että toimeentulotukihakemusten käsittely Kelassa on viivästynyt. Kävijämäärät ovat lisääntyneet, ja jotkut entiset asiakkaat ovat palanneet välittömän diakonia-avun piiriin.

– Nyt tuli valtakunnallinen toimeentulotuki kertarysäyksellä. Ennen kuin yhteistyö saadaan Kelan ja sosiaalitoimien välillä kunnolla toimimaan, lähdetään jo kohti soteuudistusta. Eli diakoniatyö tulee olemaan äärimmäisen kuormittunut seuraavat pari kolme vuotta, arvioi Diakoniatyöntekijöiden Liiton (Dtl) toiminnanjohtaja Tiina Laine.

Viivästyneiden tukipäätösten vuoksi valtakunnan tasolta on ohjeistettu, että kuntien sosiaalityössä voidaan joustaa. Myös Kela on alkanut myöntää maksusitoumuksia ruokaan ja lääkkeisiin.

– Mutta ongelma vyöryy seuraaville kuukausille, koska ne otetaan pois tulevista tukirahoista.

Laineella on pitkä kokemus myös diakonian kenttätyöstä. Jos jokin palvelu kuntasektorilla ei toimi, se heijastuu aina diakoniatyöhön.

– Kun mielenterveystyön vastaanotot venähtivät, diakonian vastaanotoille tuli entistä enemmän psyykkistä apua tarvitsevia ihmisiä. Nyt vastaanotolle tulee ihmisiä, jotka normaalitilanteessa pystyisivät sinnittelemään sillä rahalla, mitä heillä on.

Toimeentulotukijärjestelmässä on muitakin ongelmia. Ihmisiä kehotetaan säästämään rahaa puskuriksi pahan päivän varalle, mutta köyhällä säästöjä ei saa olla.

”Kelalle tehtävässä valituksessa ihmiselle sälytetään kohtuuton todistamisvastuu”

Kotimaa Pro selvitti toimeentulotukipäätösten viivästymisen vaikutuksia diakoniatyöhön Espoossa, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa ja Posiolla.

Diakoniatiimin työalavastaava Ayda Meskanen Espoosta kertoo, että tilanne on nyt erityisen hankala niillä, jotka ovat tähän asti tarvinneet perustoimeentulotuen sijaan vain pientä täydentävää tai harkinnanvaraista avustusta esimerkiksi lääkkeisiin. Nyt sitä voi hakea vasta, kun Kelalta on haettu ja saatu perustoimeentulotuen epäävä päätös.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa diakoniatyöntekijöiltä on pyydetty tulkinta-apua Kelan vaikeaselkoisiin päätöksiin.

– Niitä on työntekijänkin aika vaikea tulkita. Minkälaisia tuloja otetaan huomioon ja miltä ajalta ja mitkä asiat päätökseen vaikuttavat? sanoo diakoni Katja Lahti. Hänen vastuualueeseensa sisältyy velka-asioiden selvittely.

Diakoniatyöntekijät auttavat asiakkaita oikaisupyyntöjen ja valitusten teossa.

– On kohtuutonta, jos ihmisen pitää itse todistaa, onko joku lasku mennyt perintään Kelan viivästyneen päätöksen takia. Millä sen todistaa? Siinä on sana sanaa vastaan.

Myös vuokrarästeihin on pyydetty Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta nyt poikkeuksellisen paljon apua.

Pienessä Posion kunnassa Koillismaalla työttömiä on yli viidennes työvoimasta. Seurakunnan ainoa diakoniatyöntekijä Veli-Matti Hautala on huomannut avustustarpeen lisääntymisen. Asiakkaat jakavat ikäviä tuntojaan ja kokemuksiaan diakoniatyöntekijälle.

– Yllättävien menojen huomiointi on sosiaalitoimessa ja Kelassa vaikeaa. Kaikilta ei myöskään netissä asioiminen onnistu.

Paikkakunnan pienuudesta on se etu, että diakoniatyöntekijä tuntee asiakkaansa.

– Tiedän ilman perusteellista taustojen tutkimistakin, mikä heillä oikeastaan on se tilanne.

Seurakuntien johto ei Dtl:n toiminnanjohtaja Tiina Laineen mukaan ole viime vuosina ollut kärryillä siitä, miten yhteiskunnan muutokset vaikuttavat diakoniatyöntekijöiden työkuormaan. Seurakunnista on prosentuaalisesti eniten vähennetty juuri diakonian työntekijöitä. Eläkkeelle jäävän tilalle ei palkata uutta.

Lue lisää aiheesta
Kotimaa Prosta.

Kuva: Raija Kurki

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTiina Laine: ”Diakoniatyö kuormittuu jatkossa äärimmilleen sotepyörteissä”
Seuraava artikkeliPapit vetoavat omaantuntoon – Entä kanttorit?

Ei näytettäviä viestejä