Venäjällä kolme vuotta sitten voimaantullut lainmuutos on mahdollistanut sotilas- ja vankilapappien virkojen perustamisen. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen sotilaspapit ovat toimineet armeijassa pelkästään vapaaehtoispohjalta. Nykyisin varusmiehiä palvelee jo 240 virassa olevaa sotilaspappia, kertoo Suomen puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiö. Hän tapasi marraskuussa Moskovassa Venäjän asevoimien sotilaspapiston johtajan Dimitri Smirnovin.
Särkiön mukaan valtaosa, 460 sotilaspappia, työskentelee Venäjällä edelleen vapaaehtoispohjalta. Ennen Neuvostoliiton syntyyn johtanutta vallankumousta sotilaspappien määrä oli noin tuhat. Nykyisin asevoimissa palvelevien pappien tavoitemääräksi on asetettu 700.
– Papeista vain pieni osa on muita kuin ortodokseja. Joukossa on yksi islamilainen mullah ja yksi juutalainen rabbi. Vapaaehtoisina islamilaisia on suurempi joukko, Särkiö sanoo.
Hänen mukaansa sotilaspapin virkoihin pääsevät käsiksi vain Venäjän neljän virallisen uskonnon eli ortodoksien, muslimien, juutalaisten tai buddhalaisten edustajat. Muiden kirkkokuntien kuten luterilaisten osa on toimia vapaaehtoispohjalta.
Kesällä vaihtuneen uuden puolustusministerin Sergei Shoigun myötä puolustushallinnon suhde asevoimien kirkolliseen työhön on lämmennyt. Särkiön mukaan Shoigu on kristitty ja Dimitri Smirnovin tuttava hätätilaministeriön ajoilta.
Sotilaspapistoa johtava rovasti Smirnov tunnetaan Venäjällä ahkerana tv-esiintyjänä. Työhönsä liittyvien asioiden lisäksi Smirnov on ottanut julkisuudessa kantaa myös runsaasti huomiota saaneeseen venäläislasten kohteluun Suomessa. Uutistoimisto Interfaxin haastattelussa Smirnov muun muassa suositteli lokakuussa, että venäläiset välttäisivät Suomeen matkustamista. Smirnov suomi haastattelussa myös koulutetun Euroopan perhekäsitystä, jota ei hänen mukaansa voi pitää sivilisaation luomuksena vaan silkkana satanismina.
Särkiön mukaan Smirnovin Suomea koskevat lausunnot eivät nousseet esille tapaamisessa.
– Suomesta ei noussut esiin mitään negatiivisia asioita. Tuli mielikuva, että he haluavat pyrkiä sotilaspapiston järjestämisessä länsimaiden käytännön suuntaan, Särkiö sanoo.
Ilmoita asiavirheestä