Verkkokalenteri esittelee kolmen uskonnon juhlapyhät

uskonnot_liitutauluxx420

Suomen eri uskonnollisia ryhmiä yhdistävän USKOT-foorumi on valmistamassa kolmen eri uskonnon – kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden – juhlapyhiä esittelevää verkkokalenteria.

Samalla idealla toteutettuja kalentereita on verkossa käytettevissä useita. Nyt tehty kalenteri on niistä poiketen ensimmäinen merkittävä suomenkielinen ja suomalaiseen käyttöön räätälöity sovellus. Uskonnollisten juhlapyhien rinnalla se esittelee myös kansalliset juhlapäivät.

Kalenteri pyritään julkaisemaan vielä elokuun aikana.

Kalenterin taustalla olevan USKOT-foorumin jäseniä ovat Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen Ekumeeninen Neuvosto, Suomen Islam-seurakunta, Suomen Islamilainen Neuvosto sekä Suomen Juutalaisten Seurakuntien keskusneuvosto. Jäsenet ovat yhteisesti vastanneet kalenterin sisällöntuotannosta ja kustannuksista.

USKOT-foorumin puheenjohtaja Jan Edström kertoo, että hanke on ollut vireillä pitkään. Viimeisessä vaiheessaan työ on kestänyt intensiivisesti noin vuoden. Suomenkielisen ja paikallisiin oloihin sovitetun kalenterin tarpeellisuudesta Edström sanoo, että esimerkiksi EU:n julkaisemista uskontokalentereista on puuttunut kokonaan kristinuskon juhlapyhät.

– Kalenterin isona ideana on tiedottaminen. Sen kautta on toivottavasti helpompi ymmärtää mikä on uskonnon luonne. Uskonto kuuluu, näkyy, maistuu ja tuntuu. Elämä uskonnon piirissä tarkoittaa myös juhlapyhien viettoa, Edström sanoo.

Kalenteri esittelee juhlapyhät kuukausi-, viikko- tai päivänäkymässä. Kustakin juhlapyhästä aukeaa klikkaamalla pyhäpäivän sisältöä ja merkitystä esittelevä tietoikkuna. Työryhmän jäsen, uskontokasvatussihteeri Pekka Y. Hiltunen Kirkkohallituksesta sanoo, että kalenterissa on pyritty mahdollisimman yleis- ja selkokieliseen tekstiin. Työtä on teettänyt viime hetkiin asti myös lukuisat tarkennukset ja korjaukset.

– Vaikka esimerkiksi kanoninen oikeus on Euroopan vanhimpia oikeusjärjestelmiä, on syytä epäillä, että se käsitteenä aukeasi vaikkapa peruskoululaiselle, Hiltunen sanoo.

Suurin osa kalenterin pyhistä on kristillisiä, hänen mukaansa siitä yksinkertaisesta syystä, että ortodoksien ja katolisten pyhimyskalenterit pitävät runsaasti juhlia sisällään. Monien pyhimysjuhlien kohdalla jouduttiinkin harjoittamaan karsintaa.
– Koulut, sairaalat, vankilat, media, suuri yleisö, Hiltunen luettelee, kun kysytään kenelle kalenteri on tarkoitettu.

Valmis kalenteri julkaistaan USKOT-foorumin verkkosivujen yhteydessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuomen paras harjoitteluseurakunta on Muurame
Seuraava artikkeliKUA kutsuu opettajia kehitysyhteistyöhön

Ei näytettäviä viestejä