”Verkkokeskustelu on lestadiolaisuuden toinen todellisuus”

Suurimpien verkkolehtien keskustelupalstoilla sekä city.fi:n että suomi24:n keskustelufoorumeilla on kesto-aiheita, joiden käsittelyä kirkon palkkaamat verkkokeskustelijat seuraavat.

– Lestadiolaisuus on suomalaisena herätysliikkeenä niin omaleimainen, että siitä käydään paljon keskustelua. Lestadiolaisuus nousee uskonyhteisöistä suosituimmaksi keskustelunaiheeksi esimerkiksi suomi24-palvelussa. Se on ainoa liike, joka yltää usein top 10 -listalle palvelussa, toteaa verkkokeskustelija, opettaja ja teologi Meri-Anna Hintsala.

Naisen asemaan lestadiolaisyhteisössä liittyvä keskustelu on Hintsalan mukaan hieman hiljentynyt. Nyt puhututtaa lapsen asema ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvät tapaukset. Hintsala kertoo törmänneensä aiheen tiimoilta paikkakuntakohtaisiin keskusteluihin, joissa ruoditaan tilannetta.

Lestadiolainen tapakulttuuri nousee myös verkossa puheenaiheeksi. Hintsalan mukaan keskustelu näyttää usein nousevan liikkeen sisältäpäin tai sen vaikutuspiirissä olevien taholta, näin etenkin epäkohtiin keskittyvä keskustelu. Verkossa tapahtuvan mielipiteiden vaihdon suuri määrä kertoo liikkeen keskustelukulttuurista.

– Verkkokeskustelut muodostavat liikkeen todellisuudessa toisen, rinnakkaisen todellisuuden. Jäädessään vain verkkoon keskustelut synnyttävät liikkeeseen valheellisia rakenteita, joissa yksilö toimii kasvotusten ja verkossa eri tavoilla. Ongelmana tässä on se, että olemassa olevat epäkohdat eivät pääse muuttumaan. Siksi oman nimen käyttö ja myös ongelmien kohtaaminen kasvotusten olisi suotavaa nimettömien verkkokeskustelujen lisäksi.

Kesäkuusta 2009 lähtien  Meri-Anna Hintsala on toiminut luterilaisen kirkon kokopäiväisenä verkkokeskustelijana. Hintsala koordinoi keskustelijatiimiä, jossa on tällä hetkellä viisi työntekijää.

(Kuva: Aarne Ormio / KT)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJuntunen: Kaatuminen ei monesti Jumalasta
Seuraava artikkeli”Huippupaljastus”: VT:n israelilaiset tunsivat myös oluen

Ei näytettäviä viestejä