Viidesläinen Opko täyttää 50 vuotta

Tänään on kulunut tasan 50 vuotta Ylioppilaslähetyksen eli nykyisen Opiskelija- ja koululaislähetyksen perustamisesta. Juhlavuosi aloitettiin loppiaisena muistelemalla, mitä Kotimaa-lehdessä kirjoitettiin uudesta liikkeestä.

1960-luvun nuorisoherätys synnytti useita järjestöjä, joita kutsutaan nykyisin nimellä viides herätysliike. Ensimmäinen niistä oli Suomen evankelis-luterilainen opiskelija- ja koululaislähetys. Se perustettiin Ylioppilaslähetyksen nimellä 7.1.1964.

OPKOn juhlavuosi aloitettiin loppiaisena Espoonlahden kirkossa. OPKOn pitkäaikaisin pääsihteeri, rovasti Raimo Mäkelä muisteli juhlassa Kotimaa-lehden kirjoitusta, jossa teologisen tiedekunnan dekaani Aimo T. Nikolainen arvioi perusteilla olevaa järjestöä. Helmikuussa 1963 Nikolainen kirjoitti, että se on ”kauko-ohjattu äärimmäisyysliike”.

Mäkelän mukaan OPKOn perustajat painottivat järjestön luterilaista perustaa. He pitivät Opkon keskeisenä tehtävänä sieluja voittavaa julistusta, eivät dialogia eivätkä ensisijaisesti myöskään apologiaa, vaikka sitäkin pidettiin tärkeänä.

Espoonlahden kirkkoherra, Opkon entinen työntekijä Jouni Turtiainen kertoi löytäneensä nuorena Opkosta kolme asiaa. Ne olivat hyvä puoliso, uskonvanhurskauden helmi ja lähetysnäky.

‒ Toivon, että nämä kolme asiaa voi löytää Opkosta myös seuraavien 50 vuoden kuluttua, Turtiainen sanoi seurakunnan tervehdyspuheenvuorossaan.

OPKOn perustajakaartiin kuulunut lehtori ja lähetystyöntekijä Ritva Olkkola-Pääkkönen nosti esille OPKOn panoksen luterilaisen kirkon lähetystyössä.

‒ Opkon vaikutuksesta syntyi kolme kirkon lähetysjärjestöä: Kansanlähetys (1967), Sanansaattajat (1973) ja Kylväjä (1974). Opkon piirissä kasvaneista opiskelijoista kirkko on saanut satoja lähetystyöntekijöitä, Olkkola-Pääkkönen sanoi.

Rovasti Timo Junkkaalan pääsihteerikaudella Opkon aloitteesta syntyi Raamattuvisa. Järjestö oli sen vuoksi kerran iltapäivälehden lööpissä, kun loppukilpailu aiheutti muutoksia television lähetysajoissa. Lööpissä luki: Kauniit ja rohkeat väistyivät Raamattuvisan tieltä.

Juhlavuoden kunniaksi Opko tuo Suomeen Iso Britanniassa syntyneen suositun Uncover-raamattupiiripaketin. Se on suunniteltu erityisesti kristinuskoon tutustuville.


Juhlavuosi netissä

(Kuva: Sari Nuutinen/Opko)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuomalainen noudattaa lakia vaikka oma moraali sanoisi toista
Seuraava artikkeli”Arjen sujuminen antoi työniloa”

Ei näytettäviä viestejä