Eduskuntavaaleissa Varsinais-suomen vaalipiirissä on ehdolla viisi pappia viidestä eri puolueesta: Torsti Äärelä Perussuomalaisista, Heikki Arikka Kokoomuksesta, Vesa Kiertokari Kristillisdemokraateista, Ilkka Kantola sosiaalidemokraateista ja Jouni Lehikoinen Suomen Keskustasta. Kotimaa24 esitti ehdokkaille perhepoliittisen kysymyksen.
Kukaan heistä ei usko syövänsä vaaleissa toistensa ääniä, vaikkakin kaikki ovat kirkonmiehiä. Pienenä poikkeuksena Torsti Äärelä tosin uskaltaa epäillä, että hän nappaa jonkin verran Kantolan ääniä.
Kotimaa24 kysyi ehdokkailta millä tavoin he turvaisivat etävanhemmille nykyistä paremman suojan lastensa tapaamisoikeuteen. Kysymys on kuuma peruna sosiaalihuollossa. Pystyykö lähivanhempi sanelemaan esimerkiksi lasten tapaamisista liikaa? Nyt lähivanhempi ei esimerkiksi voisi joutua oikeudelliseen vastuuseen, jos hän katsoo yksinoikeudekseen peruuttaa etävanhemman kanssa sovitun tapaamisen.
Kokoomuksen Heikki Arikka peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta oikeanlaiseen käyttäytymiseen. Hänen mukaansa on hirveän vaikea puuttua tilanteeseen pelkällä lainsäädännöllä, kun tulehtuneessa tilanteessa on usein sana vastaan sana.
– Tiedän itsekin monta avioeroa läheltä seuranneena, että lapsia käytetään valitettavan usein pelinappuloina. Useinhan näissä tilanteissa rationaalisuus katoaa, mutta kehottaisin vanhempia toimimaan niin, että lapsen oikeus toteutuisi.
Torsti Äärelä näkee tilanteessa lainmuutoksen paikan. Hänen mielestään sosiaalityötekijöiden toimivaltaa pitäisi laajentaa lailla ja taata se, että akuuttilanteissa pystytään lain keinoin puuttumaan tilanteeseen ja järjestämään etävanhemman ja lapsen tapaaminen.
Ilkka Kantola ei ota tarkempaa kantaa siihen minkälaista lainsäädännön muutamista tarvittaisiin, mutta hän painottaa, että lapsen oikeus molempiin vanhempiin tulisi turvata kaikin keinoin.
Jouni Lehikoisen mukaan nykyiseen lakiin tarvittaisiin muutos, sillä on aivan liikaa tapauksia joissa etävanhemman tapaamisoikeus ei toteudu kuten pitäisi.
– Olen itse kirjoittanut aiheesta paljon ja näen, että muutosta tarvitaan. Kyse on ennen kaikkea lapsen oikeudesta.
Vesa Kiertokari on huolissaan tilanteista, joissa lähivanhempi käyttää valtaansa väärin ja estää etävanhemman ja lapsen tapaamista. Hänen mukaansa siihen täytyisi pystyä puuttumaan ja toiminta pitäisi kriminalisoida rikoslain muutoksella. Toisena vaihtoehtona hän ehdottaa, että pitäisi nimetä virkamies, jolla olisi valtaa puuttua tilanteeseen.
Ilmoita asiavirheestä