Viisi vinkkiä työntekijälle: Näin pärjäät median kanssa

Kotimaa Pro teki muutamille seurakuntayhtymille kyselyn siitä, miten seurakunnissa ohjeistetaan työntekijöitä toimittajien ja median kohtaamiseen. Tiivistyksenä vastauksista kokosimme myös ytimekkään vinkkipaketin kaikkien seurakunnan työntekijöiden iloksi:

1. Vastaa yhteydenottoon nopeasti, mutta järjestä aikaa miettiä vastauksia

Median edustajien yhteydenottoon sinun kannattaa vastata ripeästi. Voit kuitenkin – ja joskus kannattaakin – järjestää itsellesi harkinta-aikaa niin, että tiedustelet, mitä aihetta haastattelu koskee ja sovit sitten tapaamisen tai puhelintreffit hiukan tuonnemmaksi. Näin ehdit miettiä aihetta ja etsiä tarvittavia tietoja. Muista aina pyytää juttu tarkistettavaksi ennen julkaisua. Näin voit korjata mahdolliset asiavirheet ja väärinkäsitykset. Tämä on sekä seurakunnan että median etu.

2. Ole oma itsesi ja muista luottamuksellisuus

Seurakunnan työntekijä saa olla mediassakin oma itsensä. Mitään roolia ei tarvitse esittää. Tarinat, aidot persoonat ja tunteet kiinnostavat mediaa ja niitähän kirkossa riittää. Haastattelussa sinun on luonnollisesti pidettävä mielessäsi vaitiolovelvollisuussäännöt ja yksittäisten ihmisten intimiteettisuoja. Yleisellä tasolla voit kuitenkin kertoa monenlaista kiinnostavaa ja tärkeää omasta työstäsi. Seurakuntalaisten luvalla ja heidän niin halutessaan voit myös johdattaa yhteen toimittajan ja ihmiset, jotka ovat saaneet iloa ja tukea seurakunnan työmuodoista.

3. Juttu tehdään joka tapauksessa – kannattaa olla mukana

Kirkko tarvitsee medianäkyvyyttä. Usein kirkkoa tai seurakuntaa käsittelevä juttu tehdään joka tapauksessa, kommentoipa seurakunnan työntekijä asiaa tai ei. Kannattaa siis kommentoida, jos mahdollista, tai ohjata toimittaja sellaisen henkilön luo, joka voi vastata kysymyksiin.

4. Ota itse yhteyttä toimittajiin, muutenkin kuin tapahtumatiedottein

Toimittajia kiinnostavat seurakuntien työssä ja arjessa monet muutkin asiat kuin tapahtumat, tilaisuudet tai tempaukset. Itse asia nuo muut asiat kiinnostavat enemmän. Lähetä rohkeasti tietoa paikallislehtiin, radioihin tai maakuntalehtiin (sekä myös Kotimaahan!) sellaisista seurakuntanne työmuodoista, jotka ovat jotenkin uusia, yllättäviä tai erityisen toimivia. Voit myös informoida mediaa työssä tekemistäsi havainnoista, jotka liittyvät paikkakuntasi tai koko yhteiskunnan hyvinvointiin, kehitykseen tai muutokseen. Mikäli työtoverisi on erityisen hyvä tyyppi ja saa aikaan monenlaista, voit hänen luvallaan suositella häntä henkilöhaastatteluun. Seurakunnan työntekijöiden ei kannata pitää kynttilää vakan alla siitä, mitä kaikkea hyvää he koko ajan työkseen tekevät!

5. Toimittaja ei ole mörkö

Kannattaa muistaa, että toimittajakin on vain työtään tekevä ihminen sekä usein myös seurakuntalainen. Häntä ei kannata pelätä. Toimittajien yhteydenottoihin kannattaa suhtautua avoimin mielin ja hienona mahdollisuutena lisätä ihmisten tietoutta seurakuntien monipuolisesta toiminnasta.

Lue myös: Vastaa rohkeasti toimittajan kysymyksiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVastaa rohkeasti toimittajan kysymyksiin
Seuraava artikkeliAvioliittolain äänestys voi lisätä kirkosta eroamisia

Ei näytettäviä viestejä