Vikström: Tämän vuoksi kristittyjä pakolaisia on vaikea auttaa

Kristittyjä ei valikoidu mukaan pakolaisleireiltä länsimaihin tuleviin kiintiöpakolaisiin, sillä kristityt majoittuvat usein sukulaistensa tai uskonsisartensa luona, eivät pakolaisleireillä, pohtii Porvoon piispa Björn Vikström tänään perjantaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessä.

Vikström kertoo kuulleensa ongelmasta Lähi-idän kristityiltä. Hän osallistui eilen torstaina Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajana Kirkkojen maailmanneuvoston Müncheniin koollekutsumaan konferenssiin, joka käsitteli turvapaikanhakijoiden tilannetta.

Vikströmin mukaan Syyrian ja Irakin kirkkojen edustajat vetosivat eurooppalaisiin kirkkoihin, jotta nämä yrittäisivät saada valtion johtajat tekemään kaikkensa rauhan saamiseksi Syyriaan ja sen lähialueille. Jos rauha syntyy, ihmisten ei tarvitse lähteä kodeistaan.

Kirkon edustajat ovat huolissaan kristittyjen määrän vähenemisestä kotiseuduillaan kristinuskon syntymailla.

Vikströmin mukaan Lähi-idässä on eri käsityksiä siitä, miten kristittyjä voitaisiin parhaiten auttaa. Jotkut tahtovat toimia sitä vastaan, että kristityt jättävät maansa. Toiset taas korostavat, että kristityillä pitäisi olla samat mahdollisuudet lähteä länttä kohti kuin muslimeilla.

Lähi-idän kirkkojen suhtautuminen islamiin vaihtelee

Vikströmin kertoo matkaterveisinään myös siitä, miten Lähi-idän kristittyjen suhtautuminen islamiin vaihtelee.

Toiset painottavat sitä, miten eri uskonnot ovat vuosisadat eläneet rauhassa. He uskovat, että näin voi olla yhä. Islaminuskoa ei pidä leimata syypääksi konflikteihin, vaan on painotettava sitä, että ongelmien taustalla ovat äärimmäiset tulkinnat, joihin terroristiryhmät nojaavat.

Toiset taas katsovat, että islaminuskoon sisältyy tekstejä ja perinteitä, jotka voivat johtaa suvaitsemattomuuteen muita kohtaan. He kritisoivat maltillisia muslimeita ja muslimimaita siitä, etteivät ne ota riittävästi etäisyyttä väkivaltapropagandaan.

Lähi-idän kirkkojen edustajat olivat kuitenkin Vikströmin mukaan yksimielisiä siitä, että muslimien on ratkaistava itse omat konfliktinsa. Ulkoapäin puuttuminen vaikeuttaa niitä.

Kirkkojen maailmanneuvoston konferenssiin osallistuneet piispat ja kirkkojen johtajat julkaisivat kokouksesta yhteisen julkilausuman. Siinä ehdotetaan kahdeksaa toimenpidettä turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.

Allekirjoittajat kehottavat muun muassa kiinnittämään huomiota turvapaikanhakijoiden kauttakulun turvallisuuteen. Niitä maita, jotka ottavat vastaan eniten turvapaikanhakijoita ja joiden kautta useimmat kulkevat, on autettava.

Paikalla kokouksessa oli 35 piispaa ja kirkon johtajaa 20 maasta. He edustivat niin protestanttisia, anglikaanisia, ortodoksisia kuin roomalaiskatolisiakin kirkkoja. Mukana oli myös ekumeenisten järjestöjen ja avustusorganisaatioiden edustusta.

Kuva: Porvoon tuomiokapituli

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspoon hiippakunta valitsi pappisasessorin
Seuraava artikkeliPalloliiton Respect-palkinto Peace Unitedille

Ei näytettäviä viestejä