Kasteaiheisen hartauden aluksi katsellaan yhdessä kastemekkoon puettua nukkea. Melko varmasti ainakin jotkut osaavat kertoa mistä on kysymys. Kohderyhmän ikä ja keskittymiskyky huomioon ottaen kerro lyhyesti, mitä kastejuhlassa tapahtuu.
Pöydällä on kastekynttilä ja vesimalja, jossa voi näyttää kuinka pappi kastaa (ja ihan oikeasti kastelee!) vauvan. Kasteessa lapsi liitetään seurakuntaan ja Jumalan perheeseen, Jeesuksen opetuslapseksi. Kasteen voi saada isonakin, jollei sitä ole aiemmin saanut. Kaste kantaa koko elämän ajan.
Pienessä korissa on valmiina lasihelmiä. Kierrä korin kanssa, josta jokainen saa valita yhden helmen itselleen. Ihmetelkää yhdessä: mikä se on, miltä se näyttää ja miltä se tuntuu kädessä? Eikö olekin kaunis ja ihana, aivan kuin aarre! Sellaisia mekin olemme Jumalan mielestä. Hänestä on ihanaa katsella meitä ja pitää meitä kädessään. Hän ei koskaan kadota ainoatakaan meistä aarteistaan.
Pyydä lapsia tulemaan helmen kanssa pöydän luo ja pudottamaan helmi vesimaljaan. Siellä ne nyt ovat, kaikki yhdessä ihan kuin mekin täällä seurakunnassa! Vesi peittää nyt helmet. Samalla tavalla Jumalan armo ja rakkaus ympäröi meidät ihmisetkin saaden loistamaan vieläkin kirkkaammin.
Kiitos Jeesus kasteesta. Siunaa meitä ja pidä meistä huolta. Kiitos, että saamme olla aarteita Sinun kämmenelläsi. Aamen.
LV 119, Ystävä sä lapsien
Liitin lasihelmet kasteaiheiseen hartauteen mutta ne toimisivat mainiosti myös puhuttaessa esimerkiksi Jumalan armosta ja rakkaudesta tai jokaisen ainutlaatuisuudesta. Tällöin vesimaljan pinnalle voisi laittaa vaikkapa kolme kukkaa somisteeksi sekä Jumalan kolminaisuudesta kertomaan. Jos osanottajina on alle 3-vuotiaita, lasihelmien sijaan on turvallisempaa käyttää askarteluliikkeistä saatavia isoja akryylitimantteja.
Päivän askarteluksi sopii esimerkiksi kyyhkysen tai simpukan askarteleminen. Lintuaskarteluvinkki löytyy täältä ja simpukan askarteluohje täältä.
Ilmoita asiavirheestä