Viron evankelisluterilainen kirkko on myöntänyt Espoonlahden seurakunnan kirkkoherralle Jouni Turtiaiselle yhteistyön kunniamitalin. Perusteluissa todetaan, että Turtiainen on antanut huomattavan panoksen ystävyysseurakuntatyöhön.
– Palkinto oli iloinen yllätys, Jouni Turtiainen sanoo Kotimaa24:lle.
Hänen mukaansa Espoonlahden seurakunta on tehnyt yhteistyötä Lääne-Nigulan seurakunnan kanssa 1990-luvulta lähtien monella eri tasolla. Lääne-Nigulan seurakunta on saanut taloudellista tukea seurakuntakeskuksensa remontointiin ja Viron Lähetyskeskus lähettinsä palkkoihin. Lisäksi Espoonlahden seurakunta on tarjonnut muun muassa raamattukoulutusta.
Turtiainen on ollut Espoonlahden kirkkoherrana vuodesta 2010.
Turtiaisen mukaan on hyvä muistaa, että Suomen evankelis-luterilainen kirkkoon verrattuna Viron kirkko on verrattain köyhä ja pieni. Kirkolla on noin 170 000 jäsentä, kun Viron väkiluku on noin 1,32 miljoonaa.
– On hirveän avartavaa nähdä, että meillä on 50–60 kilometrin maantieteellinen etäisyys mutta kaksi eri maailmaa.
”Kuljemme kohti todellisuutta, jossa normaalia on uskovien pitäminen naiiveina”
Jouni Turtiainen kuvailee, kuinka Tallinnaan on noussut pilvenpiirtäjiä hienon vanhankaupungin rinnalle. Samaan aikaan maassa näkyy vielä hengellisesti neuvostovallan vaikutus. Neuvostomiehityksen aikana kirkon jäsenyys vaikeutti elämää ja sulki opiskelu- ja työmahdollisuuksia, Turtiainen sanoo.
Nyt Viron kirkon edustajat voivat opettaa suomalaisia siitä, millainen kirkon tulevaisuus oikein on, Turtiainen kertoo.
– Kun Viron kirkon arkkipiispa Urmas Viilma kävi muutama vuosi sitten Suomessa, hän kommentoi laskevia jäsenkäyriä näin: Suomi on vauras maa, ja Virosta on tullut vauras maa. Viro on ollut hengellisesti köyhä, niin kun katsotte Suomesta Viroon, näette omaan tulevaisuuteenne.
Turtiainen jakaa arkkipiispa Viilman käsityksen.
– Olen täysin vakuuttunut, että olemme kulkemassa kohti länsimaista, eurooppalaista todellisuutta, jossa normaalia on kirkkoon kuulumattomuus ja uskonasioiden ja uskovien ihmisten pitäminen naiiveina.
”Virolaiset ovat muistaneet, ettei regimenttejä pidä sotkea, vaan ne kulkevat rinta rinnan”
Turtiaisen mukaan on keskeistä miettiä, mihin vähiä voimavaroja käytetään. Viron tilanteeseen viitaten Turtiainen kysyy, onko kirkon tärkeintä painottaa maallisia asioita vai julistaa evankeliumia. Hänen mukaansa Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla ”palaa hirveästi energiaa, aikaa ja resursseja siihen, että puhutaan kaikesta, mistä muutkin”.
Hän kertoo myös oppineensa Viron kirkolta, että on tärkeämpää vaikuttaa ihmisiin kuin olosuhteisiin.
– Ei kirkon pidä olla sokea olosuhteille, se on aivan selvä juttu, mutta maallisista asioista ei voi tulla evankeliumia. Virolaiset ovat muistaneet vanhan luterilaisen opin, ettei regimenttejä pidä sotkea, vaan ne kulkevat rinta rinnan. Maallisten asioiden hoitamisesta ei saa tulla evankeliumia eikä evankeliumista pelkkää lakia ilman armoa.
Viron kirkko jakoi helluntaina myös muita tunnustuksia. Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta tunnustuksen sai myös arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen. Hänelle myönnettiin Viron kirkon I luokan ansioristi.
Kuva: Jukka Granström
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.