Viron uusi presidentti luopui virkaanastujaisten jumalanpalveluksesta

Viron lokakuussa valitun presidentin Kersti Kaljulaidin päätös luopua virkaanastujaisten jumalanpalveluksesta on herättänyt Virossa kiivaan keskustelun. Kaljulaid valittiin presidentiksi lokakuun alussa ja hänen virkaanastujaisiaan vietettiin 10. lokakuuta.

Hän on ensimmäinen presidentti, joka haluaa luopua presidentti Lennart Meren 25 vuotta sitten käyttöön ottamasta tavasta sisällyttää virkaanastujaisiin jumalanpalvelus. Jumalanpalvelukseen ovat virkaanastujaisten yhteydessä osallistuneet Viron vuonna 1991 tapahtuneen uudelleen itsenäistymisen jälkeen Meren lisäksi presidentit Arnold Rüütel ja Toomas Hendrik Ilves.

Viron evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Urmas Viilma sanoi Postimees-lehdelle, että hän muistutti Kaljulaidia valinnan yhteydessä jumalanpalveluksesta. Presidentti Kaljulaid sanoi hänelle harkitsevansa asiaa. Muutaman päivän päästä presidentinkansliasta ilmoitettiin, että jumalanpalveluksesta luovutaan.

– Tällaiset päätökset kuuluvat presidentille. Varmasti tuossa virassa on vaikea löytää tasapainoa ihmisen omien halujen ja institutionaalisten tehtävien välille.

Arkkipiispa korosti Postimees-lehdelle, että mitään riitaa kirkon ja presidentin välillä ei ole.

Uutisesta virisi iso keskustelu, joka näkyi lehtien kommenttipalstoja ja Facebookia myöten. Päätös jakoi ihmisiä selvästi ilahtuneisiin kannattajiin ja pettyneisiin vastustajiin.

Arkkipiispa Viilma kommentoi Facebookissa aihetta.

”Tasavallan presidentti on myös instituutio, jonka on monessa kohdin seurattava protokollaa tai pidettävä huolta siitä, ettei kukaan kokisi jääneensä vaille huomiota”, Viilma perustelee.

”Esimerkiksi jos joskus presidenttinä olisi ihminen, joka ei ole kiinnostunut urheilusta, ja joku virolainen saa mitalin, muttei onnittelupuhelua presidentiltä, tällöin presidentti ei ole tehnyt mitään väärää. Perustuslaki tai mikään muukaan laki ei velvoita häntä tekemään niin. Mutta jos aiemmin presidentti on soittanut ja onnitellut olympiavoittajia, silloin on kehittynyt tietynlainen tapa ja odotus”, arkkipiispa kirjoittaa Facebookissa.

Virossa kristittyjä on runsas neljännes väestöstä. Siitä huolimatta kirkon ajatellaan olevan keskeinen osa yhteiskuntaa. Viron ekumeenisen neuvoston tilaaman tutkimuksen mukaan yli puolet vastaajista ajattelee kristinuskon vahvasti vaikuttaneen Viron kulttuuriin. Myös yli puolet vastaajista kannatti sitä, että kirkko on esillä keskeisissä kansallisissa tapahtumissa, kuten presidentin virkaanastujaisissa.

Kuva: Ints Kalnis / LEHTIKUVA / Reuters. Kersti Kaljulaid puhui eduskunnalle virkaanastujaisissaan lokakuussa Tallinnassa.

Lue myös:

Onko Viro Euroopan epäuskonnollisin kansa?

Viron arkkipiispa: ”Suvaitsevaisuus ei ole kristillistä”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Pois pelko ja penseys
Seuraava artikkeliViisi videomeditaatiota hautausmaalla pyhäinpäivänä

Ei näytettäviä viestejä