Virsien merkitys perustuu vuorovaikutukseen

Virret ja hengelliset laulut eivät elä vain kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen sisällä. Niillä on ollut merkittävä rooli sekä uskonnollisessa että yhteiskunnallisessa kontekstissa jo ennen kristinuskon aikaa, eikä niiden merkitys ole vähentynyt, selviää Hymn, Song, Society -artikkeliteoksesta.

− Virsien käyttö ja merkitys ovat muuntuneet ja jalostuneet vuosisatojen aikana. Jotta tämä kehitys voi jatkua, virsien sanojen ja musiikin pitää kommunikoida sekä niiden alkuperäisen kontekstin että nykypäivän maailman kanssa, toteaa teokseen kirjoittanut brittiläinen tutkija ja virsien sanoittaja Andrew Pratt.

Suomalainen virsikirja uudistuu ensi syksynä, kun käyttöön otetaan 79 uutta virttä sisältävä lisävihko.

Hymn, Song, Society -teoksessa tuodaan vahvasti esille, että virret ja hengelliset laulut muodostuvat merkityksellisiksi yksilöllisissä kokemuksissa.

− Laulut voivat myös tukea toipumisprosesseja, kuten päihteistä vapautumista, kirjoittaa dosentti Pekka Lund artikkelissaan, joka esittelee tutkimusta entisten päihteidenkäyttäjien henkilökohtaisista kertomuksista.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu uskonnon ja spiritualiteetin vaikutus kuntoutumisprosessiin, mutta hengelliset laulut ovat Lundin tutkimuksen mukaan tuoneet erityistä henkilökohtaista merkitystä kunkin omaan elämäntarinaan.

Hymn, Song, Society -teoksen artikkelit pohjautuvat kansainvälisen hymnologian alan konferenssin esitelmiin, joka järjestettiin Espoossa syksyllä 2014. Ensi viikolla julkaistavan kirjan ovat toimittaneet Tapani Innanen Helsingin yliopistosta ja Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Kuva: Johannes Ijäs

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”On lapsen etu, että opiskellaan yhdessä niin paljon kuin mahdollista”
Seuraava artikkeli”Tulisipa kirkkoon väkeä kuin pesäpallokatsomoon”

Ei näytettäviä viestejä