Vuoden 2016 Kirkon Hallintovirkamieheksi on valittu Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan hallintojohtaja Markku Salmi. Valinta julkistettiin Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n koulutuspäivillä viime viikolla.
Markku Salmi on vuosia menestyksellisesti ohjannut Mikkelin seudun seurakuntien rakennemuutoshankkeita, kertoo Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n puheenjohtaja Kari J. Hietala. Salmella on myös teologin koulutus ja siten hyvin laaja-alainen näkemys asioihin.
– Tunnustus tuli yllätyksenä. En ensin pystynyt ymmärtämään, miksi valinta minuun osui. Näitä valintoja on tehty nyt 10 vuotta. Nöyräksi vetää päästä tasokkaaseen tunnustuksen saajien joukkoon. Arvostan tunnustusta kovasti, Salmi sanoo.
Ensin Mikkelin seudulla muodostettiin useista seurakunnista seurakuntayhtymä, jossa kehitettiin yhteistyötä niin yhtymään kuuluvien seurakuntien kuin myös Mikkelin tuomiorovastikunnan muiden seurakuntien kesken. Lopulta yhtymä kuitenkin purettiin.
Vuoden 2013 alussa muodostettiin uusi Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta alueseurakuntineen. Uudistuksen päämääränä oli hallinnon keventämisen kautta saada aikaa seurakuntalaisten palvelemiseen sekä vapauttaa resursseja kirkon työn turvaamiseen.
– Meidän kokoluokassamme yhtymä ei kantanut sen enempää taloudellisesti kuin seurakuntatyön järjestämisen kannaltakaan tulevaisuuteen. Tämän kokemuksen vuoksi vastustin julkisesti seurakuntarakennemuutoksen pakollista yhtymämallia, Salmi kertoo.
– Uusi yhtymämalli ei mielestäni eronnut olennaisesti siitä, mitä kirkkolaki jo nyt sallii, mutta se olisi estänyt tai ainakin hidastanut paikallisesti parempien ratkaisujen etsimistä. Suomessa on otettava huomioon seurakuntien laaja kokoluokkien kirjo ja vaihtelevat olosuhteet.
Vuoden hallintovirkamiesvalinnan perusteluissa todetaan, että Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan toimintarakenne on uusi ja innovatiivinen. Muualla ei ole samanlaista. Mikkelissä on vapaaehtoisesti lähdetty ennakoimaan seurakuntien uudistumista, jotta seurakuntatyön edellyttämät perus- ja tukitoiminnot voidaan turvata pitkälle tulevaisuuteen.
– Ennakointi on tärkeää. Kannustan kaikkia seurakuntia ottamaan kohtalonsa rohkeasti omiin käsiinsä. Kaikkialla eivät toimi samat mallit. Yksin kukaan virkamies ei kuitenkaan voi tehdä mitään. Yhteinen tahtotila ja näky alueella on välttämättömyys, Salmi sanoo.
Markku Salmi on ollut kaksi kautta kirkolliskokousedustajana ja mukana myös keskeisissä Kirkkohallituksen kehitystyöryhmissä. Lisäksi hän on toiminut luottamustehtävissä muissakin kirkon valtakunnallisissa palvelujärjestöissä.
– Kirkolliskokouksessa olen aina kannattanut kokonaiskirkollisia keskittämisratkaisuja kuten Kipaa. Ne ovat helpoin askel hakea säästöjä ja turvata tulevaisuutta, Salmi sanoo.
– Mikkelin seudulla olemme tehneet omaehtoisesti taloushallinnon ja väestökirjanpidon yhteistyötä jo 2000-luvun alusta saakka. Mutta mielestäni sekin oli vain välivaihe matkalla kohti laajempia ja kustannustehokkaampia kokonaiskirkollisia ratkaisuja.
Markku Salmen mukaan on realismia rakentaa seurakuntien tulevaisuutta siltä pohjalta, että niiden jäsenmäärä ja verotulot vähenevät kaiken aikaa.
Kuva: Kari J. Hietala
Lue myös:
Vaalikysely: Yhtymämalli tai viroista luopuminen ei saa varauksetonta kannatusta
Ymmärtääkö kirkolliskokouksen hiljainen enemmistö, mistä se päättää?
”Kirkko pärjää aina” – Seurakuntarakenne nurin kirkolliskokouksessa
Ilmoita asiavirheestä