Tasan 70 vuotta sitten, 6. elokuuta 1945 Yhdysvaltain pommikone pudotti atomipommin Hiroshiman kaupunkiin Japanissa. Muutaman päivän päästä 9. elokuuta pudotettiin toinen pommi Nagasakiin. Molemmat kaupungit tuhoutuivat silmänräpäyksessä, ja sadattuhannet ihmiset kuolivat tai vammautuivat.
Rauhantutkimuslaitos Sipriksen mukaan ydinasevaltiot omistavat yhteensä noin 15 850 ydinasetta, joista karkeasti arvioiden 1800 pidetään korkeassa valmiustilassa.
”On äärimmäisen valitettavaa että tähänastinen ydinaseriisunta ei ole ollut tehokkaampaa vaan mahdollisuus Hiroshiman ja Nagasakin kaltaiseen tuhoon vielä suuremmassa mittakaavassa on edelleen olemassa. Työskentely ydinaseiden täyskiellon puolesta on asia jonka pitäisi olla rauhanliikkeiden asialistan kärjessä”, kirjoittaa Suomen Kristillinen Rauhanliikkeen puheenjohtaja Jussi Ojala
Kotimaa24:ssa eilen julkaistussa blogissaan.
Hiroshimassa eilen pidetyssä muistotilaisuudessa puhunut Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomitean varapuheenjohtaja, metodistipiispa MaryAnn Swenson vaati niin ikään, että kaikesta tuesta ydinaseiden säilyttämiseksi on luovuttava. Swenson johtaa maailmanneuvoston jäsenkirkkojen delegaatiota, joka on parhaillaan pyhiinvaellusmatkalla Japanissa.
– On aika kieltäytyä hyväksymästä, että toisten ihmisten massatuho voi olla laillinen keino suojella itseämme, Swenson sanoi saarnassaan.
Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja muistetaan eri puolilla maailmaa ja Suomea tänään 6. elokuuta. Helsingissä perinteinen muistotilaisuus järjestetään Töölönlahden rannalla kello 21. Tilaisuudessa puhuvat kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ja sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa. Illan hämärryttyä Töölönlahteen lasketaan japanilaisen perinteen mukaan kynttilälyhtyjä.
Muistotilaisuuksia järjestetään Suomessa Helsingin lisäksi myös Kemissä, Kotkassa, Loviisassa, Närpiössä, Porissa, Raumalla, Turussa, Vantaalla ja Vääksyssä.
Kuva: Minerva Seppälä
Ilmoita asiavirheestä