Uskontojen uhrit ry:n (UUT) ja yhdenvertaisuusvaltuutetun edustajat tapasivat ja keskustelivat ongelmista, jotka liittyvät muun muassa uskonnosta luopumiseen ja karttamiseen.
– Tapaaminen oli hyvä ja hyödyllinen. UUT nosti esille ongelmia ja asioita, joita se työssään kohtaa, mutta ne ovat pääosin sellaisia, jotka eivät kuulu yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston lakimääräisiin tehtäviin, kommentoi toimistopäällikkö Rainer Hiltunen
Kotimaa24:lle.
Hiltunen sanoo, että heidän on helppo tunnistaa UUT:n esiin nostamat asiat ja ongelmat, kuten uskonnollinen väkivalta ja uskonnollisesta yhteisöstä eroamista mahdollisesti seuraava eristäminen.
– Yhteiskunnassa laajemminkin on ymmärtämystä uskonnon uhrien näkemyksille. Ehdotus uskontovaltuutetusta on hyvä keino nostaa asiaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se ei kuitenkaan ole yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston asia. Meillä ei myöskään ole asiasta mitään linjausta.
Hiltunen muistuttaa, että laki yhdenvertaisuudesta koskee ennen kaikkea ihmisten institutionaalista kohtelua, kuten palvelujen saamista ja viranomaisten kohtelua, mutta ei yksilöiden välistä kohtelua tai yksityiselämän piiriin kuuluvia asioita.
– Jos kyse on uskontoon liittyvästä suoranaisesta vainoamisesta, niin se kuuluu rikoslain piiriin.
Yhdenvertaisuusvaltuutetulle ei ole tullut käsittelyyn vielä yhtään uskonnosta luopumiseen liittyvää juttua.
– Mutta jos uskonto aiheuttaa epäyhdenvertaista kohtelua esimerkiksi työpaikalla tai koulutuksessa, voisimme puuttua asiaan.
Lue myös:
Ministeri uskontovaltuutetusta: En tyrmää pureskelematta
Suomeen ehdotetaan uskontovaltuutettua
Ilmoita asiavirheestä