Yhdysvaltalaisen museon Qumranin kääröjen fragmenteista osa paljastui väärennöksiksi

Yhdysvaltain Washingtonissa sijaitseva The Museum of the Bible on ilmoittanut, että viisi sen arvokkaimmista esineistä on väärennöksiä. Kyseessä on arvokkaita fragmentteja Kuolleenmeren kääröjen kokoelmasta. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Saksassa tehdyissä tutkimuksissa testattiin viisi museon kuudestatoista fragmentista ja todettiin, että niissä on ominaisuuksia, jotka viittaavat muuhun kuin muinaiseen alkuperään.

The Guardian julkaisi jo vuosi sitten artikkelin, joissa epäiltiin viime vuosina myytyjen Kuolleenmeren kääröjen fragmenttien, mukaan lukien museoon ostettujen fragmenttien, aitoutta. Yksittäisestä fragmentista on saatettu maksaa yli miljoona dollaria. Ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon museon perustaja Steve Green koko kokoelmasta maksoi.

– Vaikka toivoimme testien lopputuloksen olevan toinen, niin tämä on tilaisuus näyttää yleisölle, että on tärkeää tarkastaa harvinaisten raamatullisten esineiden aitous ja sitoutua läpinäkyvyyteen, museon pääkuraattori Jeffrey Kloha sanoo The Guardianille.

Tutkijat jatkavat tutkimustaan loppujen fragmenttien osalta. Tutkimukseen osallistuneen Trinity Western Universityn tutkijan, filosofian tohtorin Kipp Davisin mukaan todisteiden valossa on erittäin todennäköistä, että vähintään seitsemän museon fragmenttia on väärennöksiä.

– Tulokset näiden fragmenttien osalta ovat vielä tulossa, Davis sanoi museon julkaisemassa lausunnossa maanantaina.

Pääkuraattori Kloha kertoo museon rohkaisevan tutkimaan fragmentteja ja muiden sen kokoelmia. Hänen mukaansa museo haluaa varmistaa, että sen näyttelyt tarjoavat tarkimmat ja ajantasaisimmat tiedot.

Beduiinipaimenet löysivät raamatuntutkimusta mullistaneet Kuolleenmeren kääröt Qumranin luolasta Länsirannalta 1940-luvulla. Kääröt on kirjoitettu yli 2000 vuotta sitten sisältäen kohtia Vanhasta testamentista. Yhteensä fragmentteja on yli 100 000.

Kuva: Wikimedia Commons. Kuolleenmeren käärön katkelma Jesajan kirjasta (Jes. 57:17-59:9)

Lue myös:

Yksi viimeisistä Qumranin kääröistä tulkittu – kyseessä liikkeen kalenteri

Qumranissa tehty luolalöytö – tutkijat toiveikkaita uusista kääröistä

Qumran-kirja kunnianosoitus suomalaiselle kirjakäärötutkimukselle

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon sisällä kasvaa juurevia ja rouheita yhteisöjä
Seuraava artikkeliEnglannin kirkko niitti menestystä digitaalisen mainonnan kilpailussa

Ei näytettäviä viestejä