Eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenet Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja Sanna Lauslahti (kok.) esittävät, että uskonnonopetuksen rakenteita pitäisi muuttaa. Heidän mukaansa yhteinen uskontotiedon opetus toisi kouluille kaivattuja säästöjä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ehdottaa muutosta lakiin, jonka mukaan kunnan on järjestettävä oman uskonnon opetusta, jos kunnan alueella asuu vähintään kolme samaan uskontokuntaan kuuluvaa oppilasta ja heidän vanhempansa pyytävät oman uskonnon opetusta. OKM nostaisi vähimmäisryhmäkoon kymmeneen oppilaaseen.
– Pidämme ehdotusta oikean suuntaisena, mutta ei riittävänä tapana uudistaa uskontojen opetusta. OKM:n ehdotuksella saadaan pieniä säästöjä, mutta vain uskonnonopetuksen rakenteita uudistamalla voidaan parantaa myös opetuksen laatua ja oppilaiden yhdenvertaisuutta, sanovat kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).
– Esitämme, että OKM ja opetushallitus uudistaisivat uskonnon opetuksen rakenteet 2000-luvun tarpeita vastaaviksi. Asia voidaan valmistella Opetushallituksen työryhmässä, jonka tehtävänä on valmistella opetussuunnitelman uusi vuonna 2016 voimaan tuleva opetussisältö, Lauslahti ja Alanko-Kahiluoto sanovat.
Alanko-Kahiluodon ja Lauslahden mielestä tulisi selvittää, miten pitkälle eri uskonnoille ja elämänkatsomustiedolle voidaan järjestää yhteistä opetusta samoissa opetusryhmissä yhteisten opetussuunnitelmien pohjalta.
Alanko-Kahiluoto ja Lauslahti uskovat, että säästöjä syntyisi etenkin kuljetuksista ja pienryhmäopetuksen vähetessä henkilöstökuluista.
Lauslahti on Espoon opetuslautakunnan puheenjohtaja ja Alanko-Kahiluoto johtaa opetuslautakuntaa Helsingissä.
Lue OKM ehdottaa oman uskonnonopetukseen minimiryhmäkokoja
Ilmoita asiavirheestä