Yhteisömedia antaa tilaa kaikille äänille

Viestintäjärjestö Kansan Radioliitto (KaRa) juhlii 26. lokakuuta 40-vuotista taivaltaan. Järjestö tuottaa muun muassa Lähiradiota, jossa monet maahanmuuttajaryhmät saavat äänensä kuuluviin. Kanava on yksi kuudesta yhteisöradiosta, jonka tarkoituksena on antaa tilaa kansan mielipiteille.

– Pitää olla joku paikka, missä voi tuoda julki omaa asiaa kenenkään sensuroimatta. Lopputuloksena on se, että meillä on hyvin laajalla ovet levällään. Monen tasoista ja sisältöistä tavaraa tulee ulos. Mutta se on se rikkaus, sanoo Lähiradion ja KaRan päätoimittaja Seppo Julin.

Yhteisöradioita on tehty Suomessa jo 20 vuotta. Helsingin Lähiradion rinnalla toimii Monivisio.fi netti-tv, joka perustettiin puolitoista vuotta sitten helpottamaan maahanmuuttajien kotouttamista. Netti-tv:n tehdään ohjelmaa kuudella eri kielellä ja toimitus koostuu kantasuomalaisista ja maahanmuuttajista.

Seppo Julinin toiveena olisi saada netti-tv toimimaan Lähiradion tapaan niin, että kuka tahansa voisi tarttua kameraan ja ryhtyä ohjelmantekoon. Marraskuun alusta Monivisio.fi saa oman ohjelman Stadi.TV-kaapelikanavalle.

Monivision.fi:n kymmenhenkinen toimitus tekee ohjelmia maahanmuuttajien sopeutumisesta Suomeen, ajankohtaisista asioista sekä kulttuurista. Uskontoaiheisia ohjelmia tehdään vähän. Tällä hetkellä työn alla on yläasteikäisten ja lukiolaisten mediakasvatus.

Yhteisömedia toimii pienellä rahalla. Erilaiset projektit ja ohjelma-ajan vuokraaminen ovat ainoita tapoja, joilla yhteisöradio voi Suomessa hankkia itselleen rahoitusta. Työtä tehdään harjoittelijoiden, tukityöllistettyjen ja vapaaehtoisten voimin.

Kaksi vuotta sitten Euroopan parlamentti antoi yhteisömedian toimintaa tukevan päätöslauselman, jossa kaikkia jäsenmaita kehotetaan hoitamaan lainsäädäntönsä sellaiseen kuntoon, että jäsenmaat tunnustavat yhteisömedian omaksi ryhmäkseen kaupallisten ja julkisten medioiden rinnalla. Yhteisömedioille on taattava myös taloudelliset edellytykset toimia.

– Suomen lainsäädäntöön pitäisi saada kohta, jossa tunnustetaan tällainen media, mutta nykyisen liikenneministeriön kanta on, että markkinat ratkaisevat, Julin sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriö jakaa avustuksia kansalaisten viestintävalmiuksia edistäviin tarkoituksiin, mutta yhteisömedioille rahaa ei ole herunut. Julin ihmettelee, että Suomessa mielipidelehdet saavat tukea, mutta yhteisöllisen radio- ja tv-toiminnan on kannatettava itse itsensä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispaehdokkaat kertoivat kantansa homoparien siunaamiseen
Seuraava artikkeli”Anarkiaako tässä tilataan?”

Ei näytettäviä viestejä