Yhä useampi seurakunta tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden toimia pienviljelijöinä.
Yhteisöviljelyä voi harrastaa ainakin Helsingissä Munkkiniemen, Paavalin ja Lauttasaaren seurakunnissa, Espoon Olarin, Oulun Karjansillan ja Tampereen Eteläisessä seurakunnassa.
Lauttasaaren kirkon takapihalla viljellään nyt kolmatta kesää. Tänä vuonna viljellään muun muassa porkkanaa, lanttua ja maa-artisokkaa.
Toiminta lähti liikkeelle seurakuntalaisten aloitteesta. Seurakuntalaiset hoitavat viljelyn, ja seurakunta tarjoaa maa-alan, kompostin ja varastotilan.
Toiminnassa on mukana 12 ruokakuntaa, pääsääntöisesti nuoria aikuisia ja lapsiperheitä. Kasteluvuorot jaetaan viikoittain ja sato jaetaan viljelijöiden kesken.
Lauttasaarelainen Sanna Yli-koski-Mustonen viljelee toista vuottaan. Hänen mukaansa yhteisöviljely on leppoisaa ja luontevaa.
– Lauttasaaressa kaikilla ei ole mahdollista hoitaa omaa puutarhaa, joten tämä on oiva tapa oppia kasvattamaan vihanneksia ja juureksia. Viime vuoden sato oli todella hyvä, hän kertoo.
Lauttasaaren seurakunnan vapaaehtoiskoordinaattori Marjut Mularin mielestä yhdessä hoidettava viljelmä sopii loistavasti kirkon arvoihin.
– Viljely ja varjelu kuuluvat kristityn tehtävään. Kirkon tilat ja omaisuus on tarkoitettu yhteiseen käyttöön. Upeaa, että ajatus lähti seurakuntalaisilta, hän kommentoi.
Tampereella yhteisöviljelyä on harrastettu vuodesta 2011. Nekalan seurakuntatalon viljelylaatikossa kasvaa tänä kesänä muun muassa salaattia, perunoita, sipuleita, yrttejä ja kurpitsoja.
Kiinnostusta viljelyyn tuntuu löytyvän. Seurakuntatyöntekijä Matti Etelänsaaren mukaan seurakuntatalon yhtätoista viljelylaatikkoa hoitaa pitkälti toistakymmentä innokasta viljelijää.
– Ajattelin, että jos jokin laatikko jäisi tyhjilleen, voisin itsekin kokeilla omia taitojani. Kasvien onneksi kaikille laatikoille kuitenkin löytyi viljelijä, Etelänsaari naurahtaa.
Kuva: Jukka Granström
Ilmoita asiavirheestä