Yhteisvastuukeräys on seurakuntien voimannäyttö

Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 2.2. ja jatkuu toukokuun alkuun asti. Viime vuonna yv-keräys tuotti 4,15 miljoonaa euroa. Kohteena olivat silloin yksinäiset vanhukset Suomessa ja Kambodžassa.

Kokonaisuutena keräys on kirkon diakonian voimannäyte, vaikka seurakunnissa on valitettu, että kerääjien saaminen käy vuosi vuodelta vaikeammaksi. Näin myös Jyväskylässä.

– Meillä on muutamia, jotka tekevät hurjasti töitä keräyksen eteen ja jatkavat aina vapulle saakka. Mutta uskollisten joukossakin tulevat ikä ja terveydentila vastaan. Uusia lipas- ja listakerääjiä kerääjiä on jatkuvasti hankalampia saada, sanoo Jyväskylän seurakunnan Yhteisvastuukeräyksen keräyspäällikkö diakoni Jukka Rantanen.

– Tapahtumat, tempaukset ja konsertit sen sijaan ovat tuottaneet hyvin, mutta varmasti meillä olisi parannettavaa esimerkiksi työpaikkojen ja yhdistysten saamisesta mukaan, Rantanen myöntää.

Saattohoitoa ja ihmisoikeuksia

Vuoden 2014 Yhteisvastuukeräyksellä kehitetään suomalaista saattohoitoa ja tehdään ihmisoikeustyötä alkuperäiskansojen parissa Guatemalassa.

Saattohoitoa tarvitsee Suomessa vuosittain noin 15 000 parantumattomasti sairasta. Tällä hetkellä kaikilla ei ole mahdollisuutta hyvään tukeen ja hoitoon elämänsä viimeisillä hetkillä. Suomessa Yhteisvastuuvaroin luodaan valtakunnallinen saattohoidon osaamisverkosto.

Yhteisvastuukeräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. Keräyksen esimies vuonna 2014 on Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi.

Miten tuotto jaetaan?

Yhteisvastuukeräyksen keräyskulut ovat vuosittain kutakuinkin tasan 20 prosenttia. Sen jälkeen tuotto jaetaan seuraavasti:

60 % ulkomaan kohteelle

20 % kotimaan kohteelle

10 % hiippakuntien diakoniarahastoille

10 % keräävän seurakunnan valitsemalle kohteelle

Lue myös: Esittävätkö Yhteisvastuukeräyksen julisteet kuoleman liian rujona

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTony Blair: Uskonto vauhdittaa tämän hetken konflikteja
Seuraava artikkeliHS: Kulosaaren uskonnonopetuskokeilu laajenee

Ei näytettäviä viestejä