Suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle tänä vuonna 3,06 miljoonaa euroa. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan. Varoilla torjutaan ihmiskauppaa Suomessa ja maailman konfliktialueilla. Yhteisvastuukeräyksen tuotto pieneni viime vuodesta noin 400 000 euroa. Vuonna 2016 Yhteisvastuukeräys tuotti 3,45 miljoonaa euroa.
– Yhteisvastuun kymmenet tuhannet vapaaehtoiset ovat jälleen tehneet hienoa työtä. Auttamistyöhön kerättyjen eurojen lisäksi tärkeä tulos on piilossa olevan hädän näkyväksi tekeminen, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen sanoo tiedotteessa.
– Yhteisvastuuvaroin ihmiskaupan uhrien tunnistamista pystytään vahvistamaan ja ohjaamaan heitä avun ja tuen piiriin nopeammin.
”Suomessa yhteisvastuuvaroin autetaan ihmiskaupan uhreja yhteistyössä Monika-Naiset liiton, Pakolaisneuvonnan, Pro-tukipisteen ja Rikosuhripäivystyksen kanssa. Keräysvaroin muun muassa kehitetään tukihenkilötoimintaa ja etsivää työtä, vahvistetaan työntekijöiden osaamista tunnistaa ja tavoittaa ihmiskaupan uhreja, tarjotaan kriisiapua majoituksen, ruoan, hygienian ja vaatetuksen järjestämiseen, mahdollisuus tulkin käyttöön sekä matalan kynnyksen oikeudellista neuvontaa”, tiedotteessa kerrotaan.
Lisäksi yhteisvastuuvaroilla tuetaan tänä vuonna esimerkiksi Jordaniassa avustustyötä, jonka painopisteenä on työllistymistä tukeva koulutus, harrastusmahdollisuudet ja psykososiaalinen tuki noin 12−30-vuotiaille leireillä ja paikallisissa yhteisöissä asuville Syyrian pakolaisille. Näin pienennetään riskiä heidän joutumisestaan ihmiskaupan tai -salakuljetuksen uhreiksi ja parannetaan heidän elämänlaatuaan.
Keräystilitys luovutettiin 14.11. keräyksen suojelijalle, tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Tuotto jaetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyön ja katastrofiavun (60 prosenttia), Monika-Naiset liiton, Pakolaisneuvonnan, Pro-tukipisteen ja Rikosuhripäivystyksen (yhteensä 20 prosenttia), Kirkon diakoniarahaston (10 prosenttia) sekä seurakuntien diakoniatyön (10 prosenttia) kesken.
Vuoden 2018 Yhteisvastuukeräys torjuu nälkää ja köyhyyttä. Keräys käynnistyy sunnuntaina 4. helmikuuta ja sen esimiehenä toimii Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.
Yhteisvastuukeräystä koordinoiva Kirkkopalvelut on Kotimaata kustantavan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.
Kuva: Jukka Granström. Yhteisvastuukeräyksen keräystilitys luovutettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Kuvassa etualalla myös Porvoon piispa Björn Vikström.
Lue myös:
Yhteisvastuukeräyksen tuotto putosi viidessä vuodessa miljoonalla eurolla
Ilmoita asiavirheestä