Yhteys-liike ei edelleenkään aja sukupuolineutraalia avioliittoa

Yhteys-liike

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia kirkossa parantamaan pyrkivä Yhteys-liike ei ole ottanut viralliseksi tavoitteekseen ajaa maahamme sukupuolineutraalia avioliittolakia. Asiasta käydään kuitenkin tällä hetkellä vilkasta ja väliin kiivastakin keskustelua liikkeen sisällä, kertoo liikkeen johtokunnan jäsen, rovasti Liisa Tuovinen.

Liikkeen tavoite on sen sijaan edelleen, että rekisteröity parisuhde voitaisiin siunata kirkossa.

– Emme ole ottaneet mitään selvää kantaa avioliittolakiin. Piirissämme olevilla ihmisillä on siitä hyvin ristiriitaisia ajatuksia. Monet ovat sitä mieltä, että se olisi yhteiskunnan lainsäädännön kannalta ainoa järkevä vaihtoehto, että olisi vaan yksi laki. Jatkuvasti me asiasta keskustelemme, Tuovinen kertoo.

– Olemme ajatelleet, että tärkeintä olisi saada siunauskaava läpi kirkossa ja mahdollisimman laaja kannatus sille. Yhteiskunnassa pohdinnassa oleva avioliittolaki hämmentää tätä keskustelua. On monimutkainen kysymys mitä avioliitto-sanalla tarkoitetaan. Eivät kaikki homot ja lesbot halua käyttää sanaa avioliitto. Ja ne joiden parisuhdejuhlassa olen ollut, eivät kaikki halua puhua häistä. Kysymys on siitä, minkä merkityksen ja sisällön itse kukin antaa sanoille, Tuovinen pohtii.

Hän kertoo, että syksyllä järjestetään tiettyjen kirkossa seksuaalivähemmistön oikeuksia ajavien toimijoiden sateenkaarifoorumi. Paikalle saapuu ruotsalainen emerituspiispa Martin Lind kertomaan siitä, miten Ruotsin kirkossa käsiteltiin prosessia, jonka aikana maahan tuli sukupuolineutraali avioliittolaki. Tuovinen pitää mahdollisena, että seminaari voi muokata Yhteyden kantaa avioliittolakiin. Tuovinen itse pitää termiä sukupuolineutraali avioliittolaki ”sanahirviönä” ja puhuisi mieluummin tasa-arvoisesta avioliittolaista.

”Ei kannata kärjistää vastakkainasetteluja”

Tuovinen itse on tällä hetkellä sillä kannalla, että Suomeen olisi hyvä saada avioliitolle vain yksi laki. Se oli Tuovisen mielestä selkein ratkaisu.

Tuovisen mukaan on kuitenkin oma lukunsa, miten kirkollisesti ja teologisesti suhtauduttaisiin asiaan. Jos sukupuolineutraali avioliittolaki säädettäisiin, Tuovinen muistuttaa, että kirkko ratkaisisi itsenäisesti, keitä se vihkii.

Mikä on oma kantanne, pitäisikö Yhteys-liikkeen alkaa liputtaa sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta?

– Ei välttämättä. Se ei ole ensisijainen asia, mitä tässä pitäisi ruveta nostamaan. Kirkossa on viisasta edetä askel kerrallaan ja rauhallisesti. Ei kannata kärjistää vastakkainasetteluja. Ensimmäinen iso askel kirkossa on rekisteröidyn parisuhteen siunaaminen, puhumattakaan sen edistämisestä, miten suhtaudutaan seksuaalivähemmistöihin kuuluviin työntekijöihin ja seurakunnan jäseniin.

Helsingissä on paraikaa käynnissä suuri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-tapahtuma. Sen järjestää Helsingin Seta.

Tapahtumaan liittyy muun muassa Helsingin Kallion seurakunnassa järjestettävä Sateenkaarimessu. Seurakunta järjestää sen yhdessä Yhteys-liikkeen, ekumeenisen sateenkaariryhmän Arcuksen ja Helsingin seudun Setan elämänkatsomuksellisen ja kristillisen ryhmän Malkuksen kanssa.

Yhteyden, Arcuksen ja Malkuksen edustajia on mukana myös lauantaisessa Pride-kulkueessa Helsingissä. Edustajien toivotaan pukeutuvan Yhteys-liikkeen painattamaan t-paitaan, jossa lukee Armo kuuluu kaikille. Pappien ja diakonien toivotaan laittavan kirkon virasta kertovat pannat kaulaansa.


Mr. Gay Finland -kilpailussa oli jälleen kirkollinen vaikuttaja

Eilen Helsingin Pride-tapahtumaan kuuluvassa Mr. Gay Finland -kilpailussa nähtiin jälleen kirkollista vaikuttaja, kun mukana oli raumalainen Jani Huhtala, 30. Kilpailussa etsittiin Suomen komeinta ja esikuvallisinta homomiestä.

Huhtala on ollut mukana luterilaisen kirkon eri luottamustehtävissä 18-vuotiaasta alkaen, ja toiminut nyt kaksi vuotta puheenjohtajana kirkollisessa Nuorten Aikuisten Vaikuttamisryhmä NAVI-verkostossa, joka pyrkii nostamaan nuoria aikuisia mukaan kirkon päätöksentekoon sekä tukemaan heitä luottamustehtävissä.

Huhtala osallistui kilpailuun, koska hänen mukaansa seksuaalivähemmistöjen tilanteessa on paljon parannettavaa.

– Toivoisin, että kirkko eläisi tätä päivää. Tuntuu pahalta, että jotkut käyttävät oman uskonsa perustelemiseen tuomitsevia sanoja, Huhtala sanoo.

Hän ei sijoittunut finaalissa palkintosijoille, mutta kuvasi kisassa mukana olemista hienoksi kokemukseksi.

Vuonna 2010 kilpailun voitti Kenneth Liukkonen, joka on Turussa paikallisen luterilaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen. (Teksti: Saara-Maria Pulkkinen, Johannes Ijäs)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKHO: Seurakuntayhtymä ei syrjinyt
Seuraava artikkeliAnjalankoskella hiljennytään hautausmaajuhlilla

Ei näytettäviä viestejä