Ylen uusi keskustelusarja Yle Battle aloitti tällä viikolla. Ohjelmassa käsitellään aina viikon ajan jotain kiihdyttävää kysymystä. Aiheesta keskustellaan maanantaisin Yle Puheella, torstaisin Yle TV2:lla ja pitkin viikkoa ohjelman verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
Ensimmäisellä viikolla ohjelman teemana on ollut luterilaisen kirkon asema Suomessa. Ohjelman sivuilla eilen julkaistussa kolumnissa
YleX:n musiikkitoimittaja Venla Kokkonen kirjoittaa omasta ateistisesta maailmankuvastaan. Kokkosen mielestä ”maailman pahuus kumpuaa uskonnoista” ja ”maailma olisi parempi paikka ilman uskontoa”. Niinpä kirjoituksensa lopuksi Kokkonen vaatii, että ”kaikki uskonnot tulisi kieltää”.
Yle Battlen tuottaja Erno Kulmala vastasi Kotimaa24:n kysymyksiin kolumnin julkaisemista.
Keskustelitteko toimituksessa etukäteen tekstin julkaisemisesta, tuottaja Erno Kulmala?
– Kolumni kävi läpi normaalin toimituksellisen prosessin. Tämä on yhden ihmisen henkilökohtainen mielipide. Vastamielipide oli meillä maanantaina Yle Puheen osuudessa, jossa Kirkon tutkimuskeskuksen Jussi Sohlberg oli puhumassa asian toisesta puolesta. Tänään julkaisemme sivuillamme myös Sohlbergin vieraskynän.
– Totta kai kävimme läpi, ettei kirjoitus suoraan loukkaa ketään. Mutta kun maailmassa joku ilmaisee mielipiteensä, niin jotakuta se saattaa harmittaa. Jos olisimme julkaisseet näkemyksen, että kaikkien ihmisten pitäisi kuulua kirkkoon, niin varmasti se aiheuttaisi vastaavanlaisen älähdyksen toiselta puolelta.
Uskonnonvapaus on perusoikeus, joka taataan YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa. Kävikö mielessä, että uskontojen kieltämisen vaatiminen voisi olla ristiriidassa ihmisoikeuksien julistuksen kanssa?
– Toisinpäin voisi kysyä, saako vaatia uskomista? On yhtälailla mielipiteen vapautta esittää asia näin päin. Tunnen kyllä tämän YK:n artiklan, mutta emme nähneet, että tässä oltaisiin kenenkään henkilökohtaista uskoa kieltämässä.
Saisiko Ylen kanavilla sitten vaatia ateismin kieltämistä?
– Miksi ei, jos se tapahtuu kuten tässä, kolumnistin tai haastateltavan mielipiteenä. Yhtä hyvin kolumnissa olisi voitu vaatia, että kaikkien täytyy uskoa. Tämän kolumnin vaade edusti kirjoittajan henkilökohtaista näkemystä, ei Yleisradion kantaa aiheeseen.
Yle Battlea markkinoidaan kertomalla, että ohjelman tavoitteena on parantaa keskustelukulttuuria ja lopettaa ”öyhötys”. Miten tämänkaltaiset tekstit auttavat tavoitteen toteuttamisessa?
– On totta, että tässä mennään öyhöttämisen rajamailla. Mutta koska Battle on viikon jatkuva periodi, niin saaga tulee jatkumaan huomenna televisiossa, ja toivottavasti myös kolumnin kirjoittaja itse pääsee mukaan suoraan televisiolähetykseen. Siellä katsotaan, pääsemmekö eteenpäin tässä asiassa ja löytyykö keskusteluyhteys. Jos niin käy, silloinhan me todellakin olemme lopettamassa öyhötystä. Perjantaiaamuun mennessä olemme viisaampia.
Kuva: ruutukaappaus
Lue myös:
Ylellä väitellään kirkon asemasta
Ilmoita asiavirheestä