Toimittaja, teologian tohtori Pekka Niiranen kertoi tänään Kotimaa24:lle, ettei saa tehdä Ylelle juttuja uskonnollisista aiheista kirkolliskokousedustajuutensa vuoksi. Merkittävistä luottamustoimista seuraa esteellisyys, sanoo Ylen Itä-Suomen päällikkö Johanna Raatikainen.
– En yksittäisen työntekijän työnkuvaa lähde kommentoimaan esimiehenä, mutta on selvää, että luotettavuus on Ylen perusarvo. Yhteiskunnalliset luottamustoimet voivat vaikuttaa jollakin tapaa journalistiseen tuotokseen tai siihen, miten lukijat tai kuulijat arvioivat journalistista tuotosta. Sidonnaisuudet voivat vaikuttaa työn luotettavuuden arviointiin. Luottamus ja riippumattomuus on meille äärimmäisen tärkeä asia, Raatikainen sanoo.
Raatikainen muistuttaa, että kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin. Sen jäsenillä on merkittävässä luottamustoimi.
– Toimittajan itsensä ja esimiehen syytä ottaa sidokset huomioon. Tämä on normaalia linjakeskustelua toimituksessa. Katsomme asiat tapauskohtaisesti.
Ortodoksisen kirkon arkkipiispan Leon avustaja, ylidiakoni Jyrki Härkönen sanoi Kotimaa24:lle pitävänsä uskomattomana, että nyky-Suomessa teologian tohtorin tutkintoa ja tieteellistä substanssiosaamista kirkkoon liittyen pidetään rasitteena.
– Kysymys ei ole tohtorintutkinnosta eikä substanssiosaamista. Kyse on siitä, onko mukana luottamustoimessa, Raatikainen kommentoi.
Tekeekö Yle uskontojournalismia?
Pekka Niirasen mukaan uskontoaiheisten uutisten osuus Ylellä on vähentynyt sen jälkeen, kun hän joutui pannaan.
– Väite perustuu olettamukseen, en ole missään nähnyt tästä faktaa. Meillähän tehdään yhä uskonnoista ja kirkoista paljon juttuja. Niitä yritetään tehdä kattavasti myös muista kuin luterilaisesta kirkosta, Johanna Raatikainen sanoo.
Niiranen kritisoi suomalaisen uskontojournalismin tasoa myös muualla kuin Ylessä. Hänen mielestään se keskittyy liikaa määrällisiin asioihin kuten jäätelöannosten määriin herätysliikkeiden kesäjuhlilla. Uskonnollisia yhteisöjä ei pyritäkään ymmärtämään syvällisesti.
– Perusuutisoinnin ja ajankohtaisjuttujen tekeminen alueella painottuu varmasti käytännön läheisyyteen ja ihmisten kanssa mukanaoloon kuin sinänsä uskonnon sisältöön.
– Mutta sisällöllisiä kysymyksiä meillä käsitellään muun muassa keskusteluohjelmassa ja Ylellä on myös esimerkiksi hartausohjelmia. Yle mielestäni varsin kattavasti hoitaa leiviskänsä näissä asioissa, Johanna Raatikainen näkee.
Lue myös:
Kirkolliskokousedustaja jutuntekopannassa Ylellä
Kansliapäällikkö: Hengellinen todellisuus medialle ylivoimainen tehtävä
Ilmoita asiavirheestä