Ylen A-studiossa keskustellaan illalla uskonrauhan rikkomisesta

Ylen A-studiossa keskustellaan illalla uskonrauhan rikkomisesta. Vaatimukset lakipykälän poistamisesta ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen hyökättiin viime viikolla. Lehti tunnetaan sen tavasta käsitellä räävittömän pilkallisesti kaikkea, myös uskontoja.

Nykyisellään laki uskonrauhan rikkomisesta kieltää uskonnonharjoituksen, kuten jumalanpalveluksien tai hautaustilaisuuksien, häirinnän sekä Jumalan tai muiden kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien pyhänä pitämien asioiden pilkkaamisen.

Vieraina A-studiossa ovat vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ja uskontotieteen tutkija Tuomas Äystö.

Ville Niinistö vaati lain kumoamista tuoreeltaan Ranskan viimeviikkoisten terrori-iskujen jälkeen. Ville Ranta tuli tunnetuksi hänen piirrettyään profeetta Muhammedin sarjakuvalehti Kaltioon vuonna 2006. Viikko sitten Ranta kertoi Kotimaa24:lle, ettei sananvapautta hänen mielestään voi rajoittaa siksi, että joku pahoittaa mielensä.

Jukka Keskitalo kertoi Suomen kuvalehden Rajalla-blogissa julkaisseensa Je suis Charlie -viestin siksi, että Keskitalon mielestä ”sananvapautta on puolustettava silloinkin, kun sen käyttäjien mielipiteet tai ilmaisutavat eroavat omistani.”

Ylen haastattelussa Keskitalo sanoi, ettei laki hänen mielestään rajoita kritisointia.

– Kristinuskon pureva kritisointi ei vielä ole uskonrauhan rikkomista, Keskitalo sanoi.

Tuomas Äystö valmistelee uskonrauhan rikkomista 2000-luvun Suomessa käsittelevää väitöskirjaa, jota varten hän sai viime syksynä Kirkon tutkimuskeskukselta suurimman hakukierroksella jaetun yksittäisen apurahan. Äystö kertoi Ylelle, että vuoden 1999 lakiuudistuksen jälkeen Suomessa on tuomittu uskonrauhan rikkomisesta 15 ihmistä. Tutkijan mukaan tuomiot ovat eurooppalaisittain tarkastellen suomalainen erikoisuus.

Yle

Lue myös:

Ville Niinistö poistaisi jumalanpilkan laista

”Pilapiirroksia ei tarvitse hyväksyä, mutta niitä pitää sietää”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRahankeräyslain uudistus siirtyy seuraavalle hallituskaudelle
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä